5 načina kako ćete produžiti vaš "rok trajanja" u prodaji!

Zadnjih nekoliko godina intenzivno pomažem prodajnim poslodavcima u potrazi za kvalitetnim prodajnim djelatnicima. Tijekom svih tih suradnji uvjerio sam se uvijek iznova u jednu, pomalo, šokantnu činjenicu: Svatko od nas ima rok trajanja!

Da, dobro ste pročitali... Što se tiče vas i vaše vrijednosti na tržištu prodajne radne snage, vi imate rok trajanja kao što to ima voće i povrće u trgovini. Možda zvuči ružno, ali to je realna slika današnje situacije i načina razmišljanja dobrog dijela prodajnih poslodavaca.

Sad ću vam reći nešto šokantno: ja se slažem sa prodajnim poslodavcima! Svaki prodajni profesionalac ima rok trajanja. Nekima taj rok trajanaj ističe vrlo brzo jer se nisu uspjeli pronaći u svijetu prodaje. Nekima, na njihovu veliku nesreću, rok trajanja ističe u 40-tim ili pedesetim godinama života. Radi se o vrlo ranjivom razdoblju radno sposobne osobe kada mu za vrat počinju disati mlađi, energičniji i ambiciozniji konkurenti. Ukoliko vam istekne rok trajanja u tom životnom razdoblju, nalazite se u velikoj opasnosti od ulaska u tzv. radnu "zonu sumraka" - prisutni ste na tržištu rada, ali vas nitko ne vidi...

Ne želite, u određenom trenutku vaše prodajne karijere, čuti onu zlokobnu glazbu iz kultne sf serije?

Evo 5 načina kako to možete izbjeći:

1. Usavršavajte se - zvuči već pomalo otrcano, ali ulaganjem u sebe produžujete rok trajanja vaše prodajne karijere. Čitajte, odlazite na edukacije, stručno se usavršavajte. Iskoristite svaku priliku koja vam se pruži kako bi ste postali top stručnjak u vašem području prodaje.

2. Dižite se nakon što vas prodaja i život "nokautiraju" - vaša prodajna karijera će vam pripremiti mnoga, često i neugodna iznenađenja i prepreke. Budite u stanju primiti "udarac" i nastaviti dalje. Što se tiče upornosti i tvrdoglavosti, u prodaji morate biti tvrdoglaviji i uporniji od magarca.

3. Brinite se o vašim kupcima i klijentima - vaši poslovni kontakti su vaše najveće blago - uz vašu obitelj. Što im više pružite (čak i van okvira uobičajenog), to se više možete osloniti na njih u teškim trenucima kad vam treba još 2% do realizacije mjesečnog targeta ili možda novi posao. 

4. "Budi kao voda i prilagodi se čaši" - slavna rečenica koju je izrekao Bruce Lee, slavni majstor borilačkih vještina, i u prodaji nalazi svoj smisao. Kao prodajni profesionalac morate biti u stanju prilagoditi se svakoj situaciji, svakom klijentu, svakom izazovu, a zatim napraviti najbolje što možete. 

5. Obuzdajte svoj ego - jak ego je važan za prodavača, prejak ego je klopka za prodavača. Prejak ego vam neće dopustiti priznati neznanje, vlastite slabosti, počinjene greške i propuštene prilike. Ne priznati vlastite slabosti znači širom otvoriti vrata za posljedice tih slabosti. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...