Sigurnost u prodaji? Nema je!

Nedavno sam pročitao rezultate istraživanja provedenog od strane jednog od web portala koji sudjeluju na hrvatskom tržištu rada i suočio se sa interesantnim podatkom. Preko 60% ispitanika je izjavilo kako im je u potrazi za poslom jedan od glavnih kriterija... sigurnost radnog mjesta.

Mogu shvatiti želju za sigurnom budućnošću. Ljudski je i naizgled logično željeti imati sigurno radno mjesto. Međutim, uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu rada i buduće tendencije razvoja, prilično sam siguran kako se radi o želji koja je sve više nerealna.

Što se tiče prodaje, tu sam aposlutno siguran kako se ne možemo nadati sigurnosti radnog mjesta. Radi se o dvije nespojive stvari. U prodaji nema sigurnosti! Čim se prije pomirimo sa ovom neumitnom činjenicom, to bolje. Iako zvuči brutalno, ovakvo stanje stvari ne smijemo ignorirati i gurati pod tepih. U prodaji smo sigurni dok imamo rezultata. Ukoliko nema sustavnih prodajnih rezultata, naše radno mjesto je ugroženo.

Puno je lakše baviti se prodajom ukoliko se pomirimo sa stanjem neprekidne nesigurnosti. Prije toga potrebno je objasniti što u stvari znači neprekidna nesigurnost? Radi se negativnom poimanju ključnog obilježja života: sve se mjenja, samo je promjena stalna! Ako gledamo na prodajnu profesiju iz ove perspektive, lakše je shvatiti kako je naš zadatak suočiti se sa time i prihvatiti kao normalnost. U konačnici, sve ovisi o nama. O sigurnosti radnog mjesta u prodaji ne brine naš poslodavac, naš šef, tvrtka ili tržište. Odgovornost je samo naša. Jednom kad to shvatimo, ovakav način razmišljanja djeluje oslobađajuće. Samo smo mi odgovorni i nitko drugi. U životu smo odgovorni za sami sebe. Prodaja u konačnici traži od nas isto. Fokusiranjem na sigurnost u prodaji tražimo alibi za neuspjeh. Fokusiranjem na mogućnosti u prodaji fokusiramo se na budućnost. Samo tako možemo naći sigurnost.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...