Upisati ekonomski faks ili ne?

Približava nam se i to doba godine. Učenici završnih razreda srednje škole u cijeloj nam lijepoj našoj grickaju nokte od nervoze, pri tom živciraju svojom neodlučnošću i roditelje te pokušavaju negdje naći kakvu čarobnicu koja će im iz kristalne kugle isčitati odgovor na slijedeće pitanje: Upisati ekonomski faks ili ne (ili uopće neki drugi fakultet)?

I zaista ima puno razloga za neodoumicu. Na zavodu za zapošljavanje prijavljene su čitave brigade nezaposlenih diplomiranih ekonomista. Ako i završiš taj fakultet, nema garancije za zapošljavanje (upravo suprotno) a i kad nađeš posao, vjerojatno će to radno mjesto imati veze sa ekonomijom koliko i kopanje kanala.

Ekonomski fakultet? Sigurno - dobit ćeš jako puno teorije, ali jako malo prakse. Sve što ti zaista treba za tvoju karijeru i tako ćeš morati savladati jednog dana na prvom poslu (koji - ponavljam - možda neće imati veze sa tvojim studijem).

Pa - pobogu - zašto se onda uopće pitati zašto upisati ovaj faks kad je odgovor toliko jasan?

Je li uistinu jasan? My five cents? Postavljate si POGREŠNO PITANJE!!!

Pravo pitanje glasi: jesam li spreman na cjeloživotno obrazovanje, usavršavanje i ulaganje u samog sebe?

Ako se odlučite upisati na ekonomski fakultet smatrajući da je to posljednja stanica na ruti zvanoj "Moje školovanje", onda se grdno varate! Onda je bolje ne trošiti vaše vrijeme i novac vaših roditelja i države. Sa takvim stavom će vaša diploma ekonomije dugo skupljati prašinu na zavodu.

Raditi u prodaji/ekonomiji (ali i u bilo kojoj drugoj branši) znači neprekidno raditi na svom stručnom i prodajnom znanju. Od trenutka kad uđete u prodajnu profesiju pa do trenutka kad vam krene prvi dan u mirovini, vi ćete se neprekidno (morati) usavršavati. 

Ako tako gledate upis na ekonomski fakultet - kao samo prvi korak na čitavom putu - tada pozdravljam vašu odluku i podržavam vas.


Upisati i završiti ekonomski fakultet nije finalni korak u vašem profesionalnom razvoju. To je tek početak - sasvim OK početak

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...