Vječita prodajna dilema!

Mora li prodavač voljeti i vjerovati u ono što prodaje? Pa... ne mora, ali bilo bi dobro.

Nedavno se na jednom od mojih prodajnih treninga razvila žustra rasprava među sudionicima. Postavilo se pitanje, mora li prodavač voljeti i vjerovati u ono što prodaje? Je li to jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh u prodaji? Može li prodavač biti uspješan u prodaji nečega što ne smatra posebnim, vrijednim i korisnim za kupca, klijenta i korisnika?

Sva su se ta pitanja naredala tijekom diskusije. I vjerovali ili ne, pronašli smo odgovor!

Zaključak je bio slijedeći: Prodavač ne mora vjerovati u ono što prodaje, ali bilo bi dobro... jer je jednostavno lakše. Postoji mnogobrojni prodajni djelatnici koji prodaju nešto u što osobno ne vjeruju, a dobri su u tome. Njihovi rezultati ne proizlaze iz vjere u vlastitu prodajnu ponudu, već iz npr. velike potrebe, financijskih obaveza u privatnom životu ili zbog pritiska nadređenih. U konačnici, moramo biti iskreni - nije realno očekivati da će baš svaki prodavač naći branšu u kojoj će se u potpunosti prepoznati. Život nije i nikad neće biti idealan. U konačnici prodajni profesionalac bi trebao biti u stanju prodavati što god mu se stavi "pod nos" - rekao je jedan polaznik. Ima i u tome nešto.

Problem kod ovih prodavača - a ovo je bio moj doprinos diskusiji - je to što se brzo "troše", gube puno više energije u prodajnim naporima od onih koji su uspjeli naći svoju prodajnu ponudu "iz snova". Činjenica je isto tako da će kupčev "radar" brzo primijetiti ukoliko netko nije 100% siguran u ono što prodaje. Ljubav i vjera prema onom što se prodaje ide ruku pod ruku sa prodajnim uspjehom. Ta ljubav i vjera olakšavaju preživljavanje teških dana u prodaji, a takvih uvijek i redovito ima u životu svakog prodavača.

Kako onda naći "zlatnu sredinu" u prodajnoj realnosti? 

Dio našeg zaključka je bio slijedeći: voditelji, menadžeri, direktori i vlasnici tvrtki mogu učiniti puno kako bi stvorili atmosferu u kojoj prodavači uspješno prodaju nešto što ne predstavlja njihovu "životnu strast". Kvalitetna komunikacija, sustavna podrška, sustavi nagrađivanja i motiviranja, kontinuirana edukacija. To je ono što tvrtke mogu napraviti za prodavače.

Što prodavači mogu napraviti kako bi funkcionirali bolje u prodaji nečeg što nije njihov "džir"?. Prestanimo tražiti "dlake" u jajetu. Niti jedan proizvod i usluga nisu savršeni. Prestanimo skrivati vlastite slabosti iza mogućih manjkavosti ponude. Otkrijmo kako ono što prodajemo konkretno pomaže našim kupcima i klijentima. Pronađimo misiju u pomaganju klijentima i to će nam pomoći u prodaji onog što nudimo na tržištu. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...