Anđelka Strajher, generalna direktorica, tvrtka Megatrend poslovna rješenja d.o.o.

1. Predstavite nam ukratko Vašu tvrtku!

Megatrend je poznat javnosti preko 26 godina – od 1989. do 2012. kroz distribuciju brand-name IT opreme i software-a a od 2004. do danas kroz Megatrend poslovna rješenja, tvrtku koja isporučuje IT opremu, rješenja i usluge poslovnim korisnicima.

Imamo dva područja poslovanja: tehnološki dio i poslovni dio.

Tehnološki dio sastoji se od nekoliko segmenata:

 • data centra u kojem pružamo širok asortiman usluga i rješenja, od obične kolokacije korisničke opreme, preko pružanja raznih specifičnih usluga do uspostave sekundarne lokacije korisničke infrastrukture,

 • privatnog „clouda“ ,

 • specifičnih usluga i rješenja u području informacijske sigurnosti i upravljanja mobilnim uređajima,

 • specifičnih usluga i rješenja u području virtualizacije serverske infrastrukture, usluga back up-a i disaster recovery-ja,

 • isporuke, implementacije i održavanja infrastrukture (što uključuje serversku, storage, mrežnu i ostalu enterprise infrastrukturu te klijentsku opremu kao što su računala i slično),

 • zatim isporuku i održavanje maloprodajnih sustava (POS i samoposlužne blagajne),

 • upravljanja ispisom.

Poslovni dio pokriva dinamična područja:

 • elektroničku razmjenu dokumenata (koristimo vlastito rješenje koje je u pogonu od 2008. godine),

 • skladišta podataka,

 • izvještajne sustave (takozvana „BI“ rješenja),

 • elektroničko planiranje,

 • scorecarding,

 • big data rješenja,

 • analitički sustav distribucije i prodaje (vlastito rješenje koje prikuplja i analizira podatke o distribuciji i prodaji proizvoda a rezultate čega koriste i sam proizvođač i sve tvrtke u lancu isporuke – od distributera do same maloprodaje).

Partneri smo poznatih IT proizvođača (IBM, Oracle, Toshiba, HPE, HP Inc., Microsoft, Vmware, Veeam itd.) čije produkte isporučujemo i održavamo, odnosno na čijim produktima baziramo vlastita rješenja.

2. Koje su specifičnosti prodajnog rada u Vašoj branši?

Specifičnosti naše branše su svakako dinamika – u svim branšama sve su brže promjene, a u našoj branši je to višestruko brže od prosjeka.

Također je vrlo specifično i to što moramo biti zaista multidisciplinarni – potrebna su nam specifična tehnološka znanja a uz to moramo znati specifičnosti poslovanja naših klijenata.

Osim toga u maloj državi kakva je Hrvatska jako se teško nositi s multinacionalnim igračima, bilo da su to tvrtke našeg profila bilo da se radi o samim proizvođačima kojima nije dovoljno prodati svoj hardware ili software te sve više i više ulaze u naše područje isporuke usluga i rješenja.

3. Koji profil ljudi (obrazovno i iskustveno) rade u Vašoj prodaji?

U prodaji su zaposlene osobe mahom visoke stručne spreme, tehničkog ili ekonomskog smjera. Kad zapošljavamo mlade ljude ne tražimo nikakvo iskustvo a kad tražimo ljude s iskustvom onda je poželjno da to bude iskustvo u prodaji (no nije nužno u IT branši, dapače čak preferiramo da su iz druge branše).

Najvažniji kriteriji za rad u prodaji naše tvrtke je spremnost na stalno učenje i brze promjene te odgovornost za sebe i svoja ostvarenja.

4. Kako izgleda prosječan radni dan u prodaji Vaše tvrtke?

Nisam sigurna da imamo neki prosječan radni dan – ponekad se cijeli dan, nekoliko dana ili čak tjedan provede na školovanjima, bilo da ih organiziraju proizvođači pa na njima dobivamo informacije o novim produktima i rješenjima, bilo da su to eksterna ili interna školovanja o poslovanju, prodaji, komunikaciji i slično.

Nekim se pak danima većina vremena provede u radu na nekom natječaju, što uključuje komunikaciju i s dobavljačima, i sa samim korisnikom koji je raspisao natječaj, i interno s tehničkim ili administrativnim osobljem.

Često se dan provede u obilasku korisnika, na sastancima ili pak telefonirajući, ponekad se pripremaju marketinški materijali u suradnji s kolegicama iz marketinga. Tokom godine barem dvadesetak puta svatko iz prodaje prisustvuje nekim eventima i konferencijama, što također traje cijeli dan ili više dana.

5. Kako Vaša tvrtka uglavnom pronalazi nove djelatnike u prodaji?

Djelatnike u prodaji vrlo je teško naći, ne samo u našoj branši već u cijeloj Hrvatskoj. Zbog tog razloga primjenjujemo nekoliko strategija pronalaska novih zaposlenika:

 • objavom oglasa za zaposlenje na portalima i našoj stranici te internim provođenjem selekcijskog postupka

 • angažiranjem head-hunting agencije koja provodi selekcijski postupak

 • direktnim kontaktima s potencijalnim djelatnicima, bilo da smo mi ti koji pronalaze potencijalne djelatnike bilo da se oni nama direktno obraćaju.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...