Boris Poljak, vlasnik tvrtke POBIS d.o.o.

1. Predstavite nam ukratko Vašu tvrtku?

Tvrtka POBIS d.o.o. specijalizirana je tvrtka u segmentu završne obrade brušenjem i poliranjem u metalnoj, drvnoj, staklarskoj i auto industriji.

Dakle, bavimo se proizvodnjom i prodajom brusnih i polirnih materijala i opreme te savjetovanjem u završnoj obradi i odabira adekvatnih brusnih materijala i opreme.

2. Koje su specifičnosti prodajnog rada u Vašoj branši?

Specifičnost rada kod nas je apsolutno poznavanje procesa i rada u aspektu brušenja i poliranja. Pritom moram napomenuti da je to apsolutno neistražena branša na margini edukacije, ali je neizostavan segment svakog proizvoda.

Usporedbe radi, svaki proizvod u našem okruženju se brusi ili u svom nekom proizvodnom procesu prolazi fazu brušenja. Pođimo od sebe osobno: (zubi se bruse, nakit se brusi, nokti se bruse, traper se brusi, ručni sat se brusi,pete se bruse, kalupi za brizganje gumbi se bruse i poliraju, ručni sat je brušen i poliran, mobitel kroz fazu proizvodnje je brušen i poliran, itd).

U našoj svakodnevnoj okolici brusi se puno toga (sobna vrata, prozori, zidovi, čaše, tanjuri, parketi,stolovi, stolice, automobili, i još zaista mnogo stvari koje svakodnevno koristimo no ne razmišljamo na taj način). Zašto je to tako na margini govori nam podatak da je trošak završne obrade brušenjem i poliranjem u cijeni nekog proizvoda otprilike 1-3%, dakle zanemarivo, a mi posvećujemo svoje živote radeći i usavršavajući se kako bi omogućili na tržištu adekvatne materijale i opremu za perfektnu završnu obradu. Zato nam slogan tvrtke glasi "finishing solutions".

3. Koji profil ljudi (obrazovno i iskustveno) rade u Vašoj prodaji

Mi smo mala i mlada firma i nemamo adekvatnu statistiku i odgovor na vaše pitanje, ali eto potruditi ću se.

U većini slučajeva su to strojarski tehničari ili inženjeri, ali bez diploma, jer da imaju diplome radili bi kao konstruktori. Rijetko se nalaze klasični ekonomisti ili marketingaši, jer nemaju dovoljno tehničkog iskustva. No, zaista ima različitih primjera, ali zaključak je da osoba mora biti tehnički pismena.

4. Kako izgleda prosječan radni dan u prodaji Vaše tvrtke?

Prosječan radni dan je teško opisati, ali radni tjedan izgleda ovako. Dva ili tri dana tjedno je rezervirano za obilazak tržišta i kupaca i potencialnih kupaca. Redoviti obilazak kupaca je od bitnog značaja jer se time održava osobni kontakt s ključnim ljudima.

Također u većini slučajeva pred nas stavljaju nove potrebe za rješenjima, jer se neprestano ulaže u modernizaciju, robotiku i produktivnost proizvodnih procesa. Dakle, rijetko neki kupac uzima godinama iste proizvode. Naravno, kao i svi, i mi moramo na terenu rješavati reklamacije. I na kraju uvijek radimo probe, prezentacije, edukacije i slično.

Kada smo u uredu, tada se radni dan zasniva na izrada ponuda, primki, faktura, analiza, financija, istraživanja, naručivanja robe, traženje potencijalnih dobavljača, kupaca itd. Prethodno sam zaboravio napomenuti, da se većina nabrojenih stvari odrađuje i nakon povratka s dnevnih obilazaka terena ili iz hotela ako noćimo. Uglavnom jako uzbudljivo i dinamično.

5. Kako Vaša tvrtka uglavnom pronalazi nove djelatnike u prodaji?

Odgovor na ovo pitanje ću dati više objektivno s obzirom na višegodišnje iskustvo, nego subjektivno, jer smo mlada firma. No, ja osobno preferiram osobni zahtjev kad netko pokuca na vrata i da svoju ponudu za posao, pred masovnim oglašavanjem na zavodu.

Također prednost dajem mladim ljudima s iskustvom pred ljudima s višegodišnjim iskustvom u branši. Ovi drugi su puni predrasuda i vrlo teško ih je navesti na pravi put. lakše ih je usmjeriti u potpuno drugu branšu, nego da ostaju u istoj ili sličnoj.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...