Dejan Mamuzić, regionalni voditelj prodaje u tvrtki Inter Cars

1. Predstavite nam ukratko Vašu tvrtku?

Na Hrvatskom tržištu smo prisutni od druge polovine 2005. godine kao podružnica Poljske tvrtke JC Auto. Tada je tvrtka brojila 9 zaposlenih u jednoj poslovnici koja je ujedno bila i sjedište tvrtke. 2007. godine je u Poljskoj došlo do spajanja firmi JC Auto i Inter Cars tako da se ta promjena dogodila i u Hrvatskoj u svibnju 2008. godine. Danas smo svi ponosni na rezultat jer je u svega 10 godina poslovanja tvrtka izrasla do veličine od 20 poslovnica i preko 200 radnika te još toliko kod naših franšiznih partnera koji rade u samim poslovnicama.

Istaknuo bih i da se nakon 10 godina poslovanja zadržao vrlo dinamičan rast poslovanja koji je u samom vrhu na tržištu veleprodaje autodijelova. Također smo vlasnici servisne mreže „Q-servis“ u kojoj trenutno brojimo preko 60 servisa diljem Hrvatske. Q-servis mreža se ističe kao vidljiva alternativa ovlaštenim servisima. Svi ovi trendovi su nas doveli i do nedavnog preseljenja u novo centralno skladište i prostorije Uprave u Zaprešiću gdje imamo na raspolaganju 8.000 m2.

2. Koje su specifičnosti prodajnog rada u Vašoj branši?

Kako smo prisutni jedino u segmentu veleprodaje autodijelova, tako i naši primarni kupci – autoservisi zapravo nemaju vlastitih zaliha u svojim servisima (izuzev nešto manjeg broja potrošnog materijala, ulja i maziva, akumulatora i guma). Zapravo u prodaji, osim samih autodijelova, do izražaja najviše dolazi kvaliteta usluge te naročito savjetodavni dio prodaje bez obzira što su nam kupci profesionalci. U konačnici naš partnerski odnos sa servisima krajnjim korisnicima vozila osigurava brz, kvalitetan i povoljan popravak vozila.

3. Koji profil ljudi (obrazovno i iskustveno) rade u ovoj branši autoindustrije?

Ako govorimo o prodajnom osoblju onda zapravo najviše do izražaja dolazi širina tehničkog znanja i prodajne/komunikacijske vještine. Tako da među prodajnim osobljem možemo najčešće naći osobe kojima automobili i tehnika nisu strani te su iz određenih okolnosti i pozitivnih iskustava zavoljeli i posao prodavača. Također imamo pozitivno iskustvo i sa pripadnicama ljepšeg spola koje niti malo ne zaostaju po pitanju poznavanja automobila odnosno njihovih dijelova i sklopova.

4. Kako izgleda prosječan radni dan u prodaji Vaše tvrtke?

U poslovnicama imamo razvijen sistem rada po najvišem standardu koji ujedno znači i strogu podjelu radnih mjesta kako bi učinkovitost svakog djelatnika bila visoka bez prevelikog stresa za pojedinca. Prodajno osoblje naročito mora biti orijentirano i na post prodajne aktivnosti jer svaka poslovnica prosječno ima preko stotinu dnevno aktivnih veleprodajnih kupaca od kojih narudžbe pristižu po nekoliko puta dnevno. Mi moramo držati korak na tako dinamičnom tržištu naročito sa angažmanom trgovaca, prodajnih predstavnika i dostavljača koji funkcioniraju kao timovi.

5. Kako Vaša tvrtka uglavnom pronalazi nove djelatnike u prodaji?

Teško se u današnje vrijeme držati jedne metode prilikom odabira djelatnika u prodaji. Najčešće, uz dobro i pravovremeno planiranje razvoja i širenja prodajne mreže imate i dovoljno vremena razvijati vlastiti kadar. Naravno, kako u prodaji tako i u zapošljavanju ne želimo propuštati dobre prilike. Novi zaposlenici uvijek sa sobom donesu i potrebno osvježenje u obliku kreativnosti, novog znanja i vještina. Naročito kada još uvijek ostvarujemo visoku stopu rasta koja u pravilu ne dovodi do viška zaposlenih već se naknadnom selekcijom i potrebnim edukacijama zaposlenike usmjerava i motivira da rade ono u čemu su dobri. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...