Ivica Pandžić, direktor - Lumen trgovina d.o.o.

Predstavljamo vam tvrtku Lumen trgovina d.o.o.. Saznajte više o ovoj tvrtki te o svim specifičnostima rada u odjelu prodaje ove tvrtke.

1. Predstavite nam ukratko Vašu tvrtku?  

Naša tvrtka, Lumen trgovina d.o.o., je u vlasništvu tvrtke Lumen d.o.o. iz Drinovaca (Grude) BiH.

Naša glavna djelatnost je proizvodnja svijeća i lampiona, a uz proizvodnju isprofilirali smo se kao uvoznik i distributer repromaterijala za cvjećarstvo, svadbenog repromaterijala te pozivnica i zahvalnica, home decor asortimana i party asortimana. Imamo više od 5.000 artikala u asortimanu.

Robu distribuiramo kroz maloprodajni i veleprodajni kanal. U Zagrebu imamo maloprodajni dućan u sklopu centralnog skladišta za hrvatsku.

U veleprodaji imamo dva terenska putnika koji obilaze i ambulantno prodaju robu cvjećarima i  dućanima te naravno onaj drugi dio veleprodaje, nazvao bih ga klasični, telefon, mail, sastanak, sa takozvanim velikim kupcima.

U hrvatskoj smo s radom krenuli u kolovozu 2013. godine, bilježimo rast svaku godinu i zadovoljni smo kako nam ide, dok firma u BiH ove godine proslavlja 30 godina od osnutka.

2. Koje su specifičnosti prodajnog rada u Vašoj branši? 

Što se tiče specifičnosti svakako bih naglasio terensku prodaju, koja je zaista specifična, jer na terenu kako mi kažemo ima „svega i svačega“. Tu prije svega mislim na kupce kojih ima preko 1000, a na tako velikom broju kupaca ima i jako puno zahtjeva, što realnih, što ne realnih, jako teško je to sve popratiti i udovoljiti svim zahtjevima.  

Veći broj kupaca su oni koji slabo ili nikako plaćaju pa zbog toga imamo i neugodnih i ružnih situacija. Naravno ima i odličnih kupaca s kojim nema nikakvih problema, nažalost takvih je premalo. Ambulantna prodaja je vrlo zahtjevna, radi se po svim vremenskim uvjetima, u prosjeku se radi nekih 200 km svaki dan i zaista je vrlo naporan segment prodaje.

Također je jako dobar pokazatelj realnog stanja kupovne moći građana, koja je moram priznati zabrinjavajuća i što vrijeme odmiče sve gora. Što se tiče klasične veleprodaje i maloprodaje mislim da o tome ne moram puno govoriti jer je više-manje svugdje isto.

3. Koji profil ljudi (obrazovno i iskustveno) rade u Vašoj prodaji? 

Prodavačice u dućanu su sa srednjom stručnom spremom, ali zahtijevamo iskustvo u maloprodaji. U skladištu zapošljavamo muškarce sa srednjom stručnom spremom, sa iskustvom rada u skladištu. Terenski putnici su također srednje obrazovani sa iskustvom u takvom načinu prodaje i na kraju u menadžmentu tražimo ipak Višu stručnu spremu ili barem iskustvo u rukovođenju ljudima te nikako zanemarive prodajne vještine, a sukladno tome i dobre komunikacijske vještine.

 

4. Kako izgleda prosječan radni dan u prodaji Vaše tvrtke?  

Prosječan radni dan na terenu prođe u obilasku terena i kupaca uz direktnu prodaju i izrazito veliku komunikaciju s kupcima, što je i logično, a uz to posao zahtjeva stalnu koordinaciju sa skladištem.

U dućanu radni dan ovisi o tome koliko kupaca će fizički doći, kakve zahtjeve će imati, nekada je „dosadno“, a češće je dinamično.

Dok u menadžmentu  svakodnevno dio dana  otpada na zadatke koji se odnose na upravljanje poslovanjem, kontrolu zaposlenika te organizaciju, a naravno dio otpada na komunikaciju s postojećim kupcima najčešće putem telefona i maila, i naravno svaki, ali baš svaki dan zahtjeva od nas da tražimo i kontaktiramo nove potencijalne kupce.

5. Kako Vaša tvrtka uglavnom pronalazi nove djelatnike u prodaji?

U pronalaženju novih djelatnika uglavnom se oslanjamo na portale specijalizirane za pronalaženje potrebnog kadra, kao što je posao.hr, a nerijetko posežemo i za preporukama prijatelja, suradnika, poznanika koji su u istoj ili sličnoj branši, pa čak i obitelji.

 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...