Maja Jurčević, bankarski profesionalac

U današnjem intervjuu s bankarskom profesionalkom Majom Jurčević saznajte što je potrebno za rad u prodaji u bankarskom sektoru te kako izgleda jedan radni dan u ovoj branši.

Koje su specifičnosti prodajnog rada u Vašoj branši?

Za uspješnu prodaju u bankarskom sektoru neophodno je odlično poznavanje tržišta i prilika na istom te trendova u okruženju. Prodajni predstavnici trebaju da vladaju nizom znanja i vještina kako bi mogli pravovremeno reagirati na priliku koja se pojavila na tržištu te kako bi mogli kvalitetno, pravovremeno i odgovorno savjetovati svoje klijente u domeni financijskih usluga, ali i pomoći klijentima u upravljanju vlastitim projektima.

Koji profil ljudi (obrazovno i iskustveno) rade u Vašoj prodaji?

Prodajni savjetnici su svi visokoobrazovani uglavnom iz ekonomskih nauka sa iskustvom u prodaji od 3 godine, pa na više.

Pored visokog obrazovanja, kao što sam prethodno istaknula, prodajni predstavnici neophodno moraju imati i niz drugih vještina i znanja kao što su odlično poznavanje financija, praćenje makroekonomskih prilika u zemlji i u regiji, praćenje globalnih trendova u bankarstvu, pregovaračke i komunikacijske vještine, i sl. Posebno je važno stalno ulaganje u razvoj i unaprijeđenje znanja i vještina.

Također odličan prodavač treba imati i onaj neki faktor X. Neke se vještine nauče, a se nekim se čovjek rodi.

Kako izgleda prosječan radni dan u prodaji Vaše tvrtke?

Vrlo dinamično i uglavnom svaki dan je različit od prethodnog kao što je i svaki klijent različit i svaki zahtjeva neku vrstu individualnog pristupa prodaji tj. klijentu.

Prodajni predstavnici uvijek planiraju vrijeme i aktivnosti unaprijed, ali po potrebi reagiraju i na aktivnosti koje se trebaju sprovesti a koje nisu unaprijed planirane.

U svakom slučaju dnevno imaju obavezu obaviti sastanke i posjete klijentima, pripremiti materijale, odluke, prijedloge koji prate rad klijenata s bankom, istražiti nove prodajne mogućnosti i sl.

Kako Vaša tvrtka uglavnom pronalazi nove djelatnike u prodaji?

Uglavnom putem objavljivanja javnog oglasa i selekcijom kandidata kroz intervjue i testove, mada osobno zagovaram stav da se ljudima unutar organizacije uvijek treba dati prilika za napredovanje ukoliko to žele i zaslužuju. Vjerujem da se odličan prodajni predstavnik gradi postepeno korak po korak prolaskom kroz niz poslova na nivou banke od najjednostavnijih pa prema složenijim.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...