10 navika vrhunskih prodavača!

U svakoj djelatnosti postoje oni koji su dobri i oni koji su loši. Postoje jasne granice koje odjeljuju te dvije skupine ljudi. Pročitajte koje su to granice koje dijele dobre od loših prodavača:

1. Najbolji postavljaju i ostvaruju vlastite ciljeve

Najbolji prodavači ne lutaju besciljno svijetom prodaje. Oni točno znaju gdje idu, što žele postići i kojim putem trebaju ići da bi to postigli. Pred očima imaju jasno definiran cilj. To može biti mjesečna, godišnja ili neka druga kvota. To može biti napredak u hijerarhiji ili nešto drugo, zaista nije važno. Ono što je važno da sav svoj trud znaju usmjeriti, a svoje ciljeve ispuniti.

2. Najbolji baziraju svoju prodaju na postavljanju ODLIČNIH pitanja

Puno ćete biti uspješniji budete li radije slušali, nego pričali. Najbolji prodavači potiču svoje klijente na razgovor postavljanjem odličnih otvorenih pitanja. Znaju da jednom kad "otvore" klijenta, te kad on počne pričati potrebno je samo slušati i sve će mu biti jasno. Bit će mu jasno što je klijentima potrebno, što žele ili ne žele kupiti i na koji mu način treba prodati.

3. Njihova komunikacija je vrlo jasna

Najbolji prodavači znaju da u razgovoru s klijentima ne smije ostati nejasnoća. Nejasnoće ubijaju prodaju i navode i prodavača i klijenta na krve zaljučke. Zato prodavač u svakom razgovoru mora znati što mu je klijent rekao i htio poručiti te ukoliko mu nešto nije jasno ili ima nedoumice zna da mora klijenta pitati za pojašnjenje.

4. Najbolji prodavači su strpljivi

Prodavač mora biti strpljiv prije svega da ne bi otjerao klijenta neprestanim požurivanjem. No, ta strpljivost se mora protezati kroz cijelu prodaju od proaktivne potrage pa do same prezentacije proizvoda ili uslugaSuzdržati će se prezentacije proizvoda i usluga do trenutka kad ne bude siguran da je ono što prezentira ono što klijent želi.

5. Poznaju svoje snage i slabosti

Najbolji prodavači prepoznaju snage i slabosti njihovih proizvoda i usluga. Prepoznavanja vrlina i mana je nužno u efektivnoj borbi na prodajnom tržištu. Takva spoznaja nam daje uvid u način na koji treba voditi prodajne bitke.

6. Upoznati su s radom i razini kvalitete konkurentskih proizvoda/usluga

Poznavanje konkurencije omogućuje prodavaču prepoznavanje područja u kojem se može i ne može natjecati s konkurencijom. Poznavanje vlastitih snaga i slabosti omogućuje usmjeravanje svih prodajnih snaga u najboljem smijeru.

7. Spremni su na moguće primjedbe i odbijanja

Primjedbe i odbijanja su nešto što je svakodnevica za jednog prodavača. Najbolji u ovom poslu se pripreme za taj dio kako bi se znali nositi s time. Prodavač nikad ne smije ostati bez argumenata i to najbolji znaju.

8. PROAKTIVNOST je njihovo drugo ime

Najbolji ne čekaju posao da dođe do njih jer znaju da se to neće dogoditi. Jedan dio njihovog rada uvijek je rezerviran za proaktivnu prodaju. Svjesni su da ne smiju dozvoliti da njihov "prodajni lijevak" ostane prazan.

9. Nakon svakog telefonskog poziva ili sastanka naprave Follow up

Prodavač se nikad ne smije osloniti na klijenta i njegovo obećanje "Nazvat ću vas", "Javit ću vam se". Najbolji uvijek preuzimaju inicijativu.

10. Uvijek znaju koji je njihov sljedeći korak

Najbolji imaju svoj prodajni proces i uvijek slijede sve korake u njemu. Koji god pokret napravili prema klijentu znaju da uvijek imaju još jedan za napraviti, pa još jedan i tako dalje. Uvijek znaju što je slijedeće što moraju napraviti kako bi u budućnosti zaključili prodaju.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...