Pripremite se za vaš posao voditelja prodaje!

Nedavno ste postali voditelj ili voditeljica prodaje u vašoj tvrtki. Dolazite na poziciju koja će zahtijevati od vas puno više sposobnosti i odgovornosti nego do sada. Još uvijek niste možda zasjeli na vašu novu poziciju i puno imate pitanja i nepoznanica u glavi, pa se zbog toga ne znate na što se trebate pripremiti. Ne znate što vas točno očekuje na vašem novom radnom mjestu.


Kako biste se mogli bolje pripremiti evo nekoliko korisnih savjeta:


Fokusirajte se na učenje i istraživanje

S obzirom na to da ulazite na nepoznat teren bilo bi dobro rasvijetliti onaj mrak neznanja koji vas okružuje kada se govori o mjestu i obavezama voditelja prodaje. Iako ćete vjerojatno proći neku vrstu prodajnog treninga i obuke u vašoj tvrtki, ako stvarno želite dobro krenuti s novim poslom ne bi bilo loše nabaviti literaturu koja se bavi vođenjem prodaje, vođenjem prodajnog tima i tako dalje. Čitanjem i informiranjem izvan onoga zvaničnog i obaveznog znanja koje ćete dobiti dat će vam odlične smjernice i ideje na koji način pristupiti vođenju prodajnog tima i prodaje općenito.


Zapamtite da vaš tim odražava vaše vodstvo

Što znači da ste vi dobri onoliko koliko je dobar vaš prodajni tim. Vi niste solo igrač nego vođa tima koji mora pobjeđivati na konkurentnom tržištu. S tim u vidu, morate dio svoje pozornosti koju držite na sebi prebaciti na druge kako biste mogli kvalitetno upravljati i ispravljati vaš prodajni tim kako bi on mogao biti najbolji što može biti. Vaši dobar prodajni rezultat direktno će ovisiti o dobrim rezultatima vašeg tima.


Povezujte se s ljudima unutar vaše tvrtke

Kada ste bili solo igrač ovo vam možda i nije bilo toliko važno, no na ovoj poziciji bilo bi pametno povezati se s drugim voditeljima prodaje, postati prisniji s direktorima i drugim šefovima, te s ostalim ljudima u vašoj tvrtki.


Planirajte već sada

Već sad počnite stvarati plan i sliku onoga što želite predstavljati i na koji način želite da vaš tim djeluje. Možda nećete sve moći prenijeti u stvarnost, ali dobar plan će vam olakšati prve dane na vašem radnom mjestu voditelja prodaje.


Ne kitite se tuđim perjem

Budite voditelj prodaje koji neće preuzimati tuđe uspjehe na sebe. Uspjeh vašeg tima je zajednički uspjeh. Vi kao voditelj prodaje morate biti svjesni tko je najviše zaslužan za određeni uspjeh te u skladu s time to bi trebalo i naglasiti. Pohvalite i ako je moguće nagradite uspješne ljude u vašem timu, ne oduzimajte im to zadovoljstvo.


Koristite tehnologiju

Tehnologija vam značajno može olakšati posao voditelja prodaje. Iskoristite, koliko je moguće, tehnologiju koja bi vam mogla pomoći i boljem vođenju vašeg tima i prodaje. Koristite tehnologiju poput CRM-a i slično.


Tu smo samo dali nekoliko savjeta kako se pripremiti i što činiti na novom radnom mjestu. Navedene rečenice služe više kao prijedlog nego kako nešto što se mora i trebalo bi vam poslužiti kao dobra smjernica za daljnji rad.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...