3 načina na koje gubimo jako puno vremena u prodajnom poslu!

U prodaji, posla je puno, a vremena malo i baš iz tog razloga treba naučiti vrijeme iskoristiti na najbolji način. Iako svi znamo da vrijeme treba što bolje iskoristiti, često se nađemo u situaciji na poslu u kojoj smo nehotice dobar dio vremena potrošili na trivijalne i nevažne stvari.

Danas više, no ikad okruženi smo stvarima koje nam odvraćaju pozornost te na koje ćemo potrošiti veliki dio korisnog vremena.

Društvene mreže – najčešći uzrok gubljenja vremena

Ova pošast, bez obzira zvala se ona: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest ili Youtube zahvatila je svakog od nas. Uvijek su nam nadomak ruke i često nam se može dogoditi da u našem prodajnom poslu skrenemo s važnog zadatka na Facebook kako bi "samo na minutu" provjerili što se novo događa. Često ta minuta prijeđe u desetke vrijednih minuta i tada nam se dogodi da imamo još manje vremena za obaviti sve važne prodajne zadatke.

Rješenje?

Na pamet mi jedino pada samodisciplina. Ovdje se morate sami ograničiti ako želite biti produktivniji na poslu. Iako većina tvrtki kontrolira i ograničava koje stranice možete posjećivati sa službenog računala, gotovo svi posjeduju smartphone s kojih s lakoćom mogu posjetiti bilo koju društvenu mrežu. Tako praktički i niste pod nečijim nadzorom.

Dakle, stavite sami sebe pod nadzor i ograničite si upotrebu društvenih mreža za vrijeme radnog vremena!

Zbog loše organizacije gubimo vrijeme na manje važne zadatke

U poslu u prodaji radnih zadatak je stvarno puno i samo ih određeni broj možemo obaviti u jednom danu. Često nam se može dogoditi da počnemo obavljati neki vrlo važan zadatak, ali nekako skrenemo s puta te počnemo obavljati drugi zadatak koji nam se čini važan, a zapravo nije.

Tako izgubimo vrijeme te shvatimo kako smo obavili nešto što i nije toliko važno, a ono najvažnije nam ostaje za riješiti te se nađemo u stisci s vremenom. Kako onda znati koji zadatak kad obavljati.

Rješenje? Ovdje je problem postavljanja prioriteta! Radni dan i tjedan treba planirati i to u vrijeme kad nemate puno posla i niste u stisci s vremenom. Idealno vrijeme je ujutro čim dođete na posao. Važno je uzeti si pola sata do sat vremena, sagledati sve moguće zadatke te ih poredati po važnosti. Isplanirajte unaprijed što ćete i kad raditi jer kad dođe "žuta minuta" nećete imati vremena razmišljati koji zadatak je važniji od kojega. Odmah reagiramo čim dođe email ili poruka na mobitel

Danas stalno nešto zvoni oko nas dok radimo. Mobitel nas obavještava da nam je došao email, SMS ili poruka s neke društvene mreže. Najčešće na bilo kakav zvuk poruke mi skačemo i bacamo se na odgovaranje na poruku ili mail. Ne biste vjerovali koliko dragocjenog vremena potrošimo u našem radnom danu na takve sitnice.

Rješenje? Pogledajte tko vam šalje poruku, ako nije nitko vezan uz posao ili je vezan, ali nije ništa od trenutne važnosti nemojte odgovarati. Odgovarajte samo na najvažnije poruke. Za sve ostalo odredite si vrijeme u danu kad ćete se pozabaviti time. Po mogućnosti pred kraj radnog dana uzmite si 10 – 20 minuta u kojima ćete odgovoriti na sve mailove.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...