4. dio – U.S.P.J.E.H. u potrazi za radnim mjestom u prodaji

Tržište na kojem nastupate vjerojatno je tržište „kupca“. To znači kako je ponuda puno veća od potražnje, te kupac ima veću moć u odnosu na ponuđača. Ima više izbora. Ima više vremena za donošenje odluke o kupovini.

Stoga pred vama stoji ključni izazov prije nego što nađete posao u prodaji – kako se razlikovati od konkurencije na tržištu rada? A kasnije, kad krenete sa radom, kako se razlikovati od konkurencije na tržištu u očima ciljanog kupca/klijenta/korisnika?

Tu dolazimo do riječi „jedinstvenost“ koja bi trebala odražavati sve vaše komparativne prednosti kao razloge koji će predstavljati temelj odluke o vašem zapošljavanju.

Kao budući prodajni profesionalac (ili netko tko želi bolji prodajni posao) morate dobro upravljati nečim što, u prodajnom žargonu, zovu „jedinstveni prodajni argumenti“.

To su sve one stvari koje poslodavcu jasno daju do znanja kako ste upravo vi osoba za njega.

Jedinstvenost svake osobe može se temeljiti na više područja. Možete biti jedinstveni po dosad ostvarenim prodajnim rezultatima. To mogu biti sjajne preporuke bivših poslodavaca i kupaca. Bit će izuzetno korisno ako ste jedinstveni u nastupu pred poslodavcem tijekom razgovora za posao.

Bez jedinstvenosti i nečega po čemu ćete se razlikovati u pozitivnom smislu od drugih kandidata, bit ćete još samo jedno ime i prezime na listi kandidata. A time si značajno umanjujete šanse za uspjeh.

Moja vam iskustva sa hrvatskim prodajnim poslodavcima mogu poslužiti kao polazišna točka slijedeće liste jedinstvenih argumenata koje će isti definitivno uzeti u obzir kad razmišljaju o odabiru novog čovjeka za prodaju (poredano po važnosti):

1. Prodajni rezultati – ništa nije prodajnom poslodavcu toliko slatko koliko uspješna prodaja. Za uspješnu prodaju treba imati uspješne prodavače. Ako vi možete dokazati da ste u prošlosti postigli izvanredne prodajne rezultate, tada definitivno ulazite u kategoriju „jedinstven kandidat“.

2. Postojeća baza kupaca – budite sigurni kako će vašem potencijalnom poslodavcu zatitrati oko ako mu date do znanja kako sa vama u paketu dolaze mnogobrojni kontakti, veze i poznanstva koji mogu biti od velike koristi za prodajno poslovanje.

3. Integritet – pretpostavljam da želite pronaći poslodavca s kojim želite razviti kvalitetan i dugoročan odnos na obostrano zadovoljstvo. Vjerujte mi, istu želju (možda i puno veću) ima i većina prodajnih poslodavaca u Hrvatskoj (ako zanemarimo crne ovce). Stoga će Vaša sposobnost u demonstriranju vlastitog integriteta i poštenja biti sjajan argument u vašu korist.

4. Motiviranost – kao što smo ranije ustvrdili, dva su ključna izvora motivacije u prodaji: strast i strah. Ako prodajni poslodavac može birati, odabrat će kandidata koji isijava iskrenu ljubav prema prodajnoj profesiji. Ako ste strastven prodavač, to je vaša ulaznica! Ako je vaša motivacija strah – onda je dobro zamaskirajte! Mada, ako smijem ponoviti svoje mišljenje, strah kao motivacija na duge staze neće donijeti ništa pozitivnog – niti za vas niti za poslodavca…

5. Ambicija – bilo bi odlično kada bi vaš životni put ocrtavao ambiciju koju ste iskazali u svakoj važnijoj prilici. Ambiciozni prodavač je osoba koju se ne treba gurati. Možda je čak potrebno usporavati. Vjerujte mi na riječ, prodajni poslodavci će Vas radije usporavati nego gurati.

6. Upornost i proaktivnost – tu nećemo puno trošiti riječi jer smo već objasnili zašto su ova dva faktora važna. Dokažite prodajnom poslodavcu od prvog kontakta i slanja životopisa pa sve do kraja selekcijskog postupka da ste uporniji i proaktivniji od svih drugih kandidata – i eto vam jedinstvenosti!

7. Faktor x – to je argument jedinstvenosti koji se razlikuje kod svake osobe. To je nešto posebno i drugačije što upravo Vas čini jedinstvenim u odnosu na druge kandidate. Šarm, komunikativnost, proniciljivost, fleksibilnost… Otkrijte svoj faktor x i predstavite ga poslodavcu!

 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...