4 ključna kriterija u potrazi za kvalitetnim radnim mjestom u prodaji

Tražiti bilo koji posao i tražiti posao u prodaji nije isto. Razlike se nalaze prije svega u kriterijima koje je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira i odlučivanja o prijavi na neki od raspisanih natječaja kod prodajnih poslodavaca koji zapošljavaju nove djelatnike.

Odmah na početku – upozorenje! Nemojte koristiti pogrešne kriterije, a to su: idealan posao, prosječan posao, ispodprosječan i neželjen prodajni posao. Kod ovih kriterija koristite isključivo emocije ili predrasude u odlučivanju. Emocijama nije mjesto u potrazi za kvalitetnim radnim mjestom u prodaji.

Kriteriji koji će vam pomoći donijeti najbolju odluku su slijedeći:

1. Dostižnost – odgovaraju li moje školovanje, obrazovanje i radno iskustvo specifičnostima ciljanog radnog mjesta u prodaji za koje se raspisuje natječaj (npr. ako se traži farmaceut – prodajni predstavnik, tada takvo radno mjesto nije dostižno ljudima koji su školovani za običnog trgovca, ekonomistu ili sl.)

2. Širenje poznanstava – koliko ću novih poslovnih poznanstava sklopiti ukoliko prihvatim ili dobijem ciljano radno mjesto u prodaji (poslovna poznanstva su najveće bogatstvo svakog prodajnog profesionalca)

3. Nova znanja i vještine – koja ću nova poslovna znanja i vještine savladati na ciljanom radnom mjestu u prodaji (vaša vrijednost na tržištu rada mjeri se u „težinskim“ jedinicama znanja)

4. Visina dohotka – iako naizgled najvažniji kriterij, njegova važnost blijedi u odnosu na mogućnost širenja poslovnih poznanstava i savladavanja novih znanja i vještina – pogotovo ako ste „novajlija“ u prodaji.

Više o ovim kriterijima, kako ih koristiti i kako pronaći kvalitetno radno mjesto u prodaji pročitajte u prvom hrvatskom priručniku na tu temu: „Fit za prodaju!“ u izdanju izdavačke kuće Mate (mate.hr)

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...