4 načina kako prodajni poslodavci zapošljavaju

Ako želite naći radno mjesto u prodaji, prvo morate naučiti kako će prodajni poslodavci pokušati naći vas.

Oni, naime, najčešće koriste jedan od slijedećih 4 načina potrage za kvalitetnim ljudima u prodaji:

1. Natječaj – prodajni poslodavci redovito, ali nerado često i nerado koriste ovaj način potrage za novim djelatnicima u prodaji. Na natječaje se javlja ili previše (nekvalitetnih) ili premalo (kvalitetnih) kandidata. Jako je puno papirologije i faktor sreće igra veliku ulogu.

2. „Kupovina“ – ako mogu i imaju tu informaciju, prodajni poslodavac će često „kupiti“ novog prodajnog djelatnika koji trenutno radi kod konkurencije ili u srodnoj branši. Ovakvom „kupovinom“ prodajni poslodavac se nada izbjeći nepotrebni rizik, dugo vrijeme uvođenja novog djelatnika u prodajno poslovanje i brze rezultate.

3. „Preporuka“ – ovo je vrlo omiljen način pronalaska novih djelatnika u prodaji. Kvalitetna preporuka, dobra iskustva njemu poznatih ljudi i povjerenje u ljude koji tu preporuku daju za prodajnog poslodavca znače puno kad traži novog prodavača.

4. „Iznutra“ – pametni prodajni poslodavci dugoročno planiraju razvoj prodajne sile u poslovanju. Oni žele graditi prodavače od temelja. Stoga obraćaju veliku pozornost na to da pri zapošljavanju bilo kojeg novog djelatnika u bilo kojem dijelu poslovanja odaberu i ljude koji mogu danas-sutra raditi i u prodaji. Npr. zapošljavaju ljude u skladištu ili administraciji imajući u vidu i njihov potencijal za rad u prodaji. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...