4 stvari koje ne smijete reći na razgovoru za posao u prodaji!

 Iskrenost je vrlina, no nekad tu vrlinu ne treba pokazivati. Ovdje govorimo o razgovoru za posao u prodaji. Vaš razgovor za posao u prodaji biti će uspješan ukoliko uspijete zadobiti povjerenje poslodavca ili osobe koja vodi intervju. Naravno, u zadobivanju povjerenja iskrenost će vam pomoći. No, postoje određene stvari oko kojih ne biste trebali biti u potpunosti iskreni, navest ćemo ih nekoliko:

"Na zadnjem poslu koji sam radio bilo mi je užasno, a poslodavac je bio grozan."

Lako je moguće da ste na zadnjem poslu koji ste radili bili žrtva mobinga, potplaćenosti, pretjeranog rada te loših radnih uvjeta. Isto tako je vrlo lako moguće da je i osoba s kojom obavljate razgovor za posao jednom u životu bila u istoj takvoj situaciji. No, bez obzira na sve istine, ovu radije prešutite jer u startu pokazujete da niste diskretni. Isto tako, govoreći loše o drugima trenutnom razgovoru dajete negativan ton i zato radije svoje žalopojke preskočite,a ako već morate nešto reći potrudite se da to bude pozitivno.

"Sljedeće godine planiram upisati fakultet."

Ako vas poslodavac upita o ciljevima i ambicijama koje imate, ukoliko one nemaju veze s poslom za koji ste se prijavili preskočite ih. Ne spominjite planove o daljnjem školovanju, upisivanju fakulteta i slično. Razlog tome nije da poslodavci ne cijene ambicioznost, dapače, i oni su ljudi i drago im je vidjeti mladu osobu koja se trudi i želi, ali isto tako oni u budućem djelatniku žele stabilnost, a vi im najavama o daljnjem školovanju to ne dajete. Poslodavac neće imati osjećaj sigurnosti u vama jer zna da je teško balansirati između posla i škole, a ne poznaju vas dovoljno da bi povjerovali kako ste vi za to sposobni. I zato pomozite i sebi i poslodavcu i ovakve planove im ne spominjite.

"U budućnosti bi želio/željela raditi posao u..."

Pita li vas poslodavac: "Gdje se vidite u budućnosti, kakav posao biste željeli raditi?", suspregnite svoju potrebu da podijelite svoje želje i snove. Ako vaši planovi za budućnost nemaju direktne veze uz prodajnu branšu u kojoj tražite posao, radije prešutite odgovor.

"Niste mi jedina opcija, idem na još nekoliko razgovora za posao."

Vjerujem da ovakvo nešto nitko ne bi izgovorio na svom razgovoru za posao. Istina jest da ovakva rečenica može pokazati veliko samopouzdanje koje je traženo u prodaji, ali isto tako pokazuje veliku glupost i nepouzdanost.

Ako kroz razgovor pokažete poslodavcu da nisu jedini s kojim pregovarate za posao to im može govoriti da ni sami niste sigurni što želite raditi, a takva nesigurnost nikome nije potrebna. Ako stvarno želite pokazati samopouzdanje u svom razgovoru za posao u prodaji, onda radije budite staloženi, odmjereni u govoru. Uljevajte povjerenje svojim govorom tijela te budite smireni čak i ako ste stvarno očajni i treba vam posao.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...