5 grešaka koje morate izbjegavati u prodajnom poslu

Izbacite ovih 5 grešaka iz vašeg prodajnog rada i jamčimo vam da ćete biti na dobrom putu uspjeha u poslu u prodaji.

MONOLOG – kontrolirajte vaš nagon za držanjem monologa. Ne smijete zaboraviti da uspjeh u radu u prodaji leži u aktivnom slušanju, a ne u pričanju.

Jako puno prodavača u nastojanju da klijenta uvjere u kvalitetu vlastite ponude toliko počnu "ubijati" pričom da se dogode periodi u kojem po 5 minuta klijent ne može doći do riječi.

Izbjegavajte monolog, jer cilj je približiti se klijentu, a ne ga otjerati od sebe.

PRERANO PREZENTIRANJE PONUDE – jako puno "zelenih" prodavača, ali i onih iskusnijih misli da je prodaja zapravo prezentacija. I tako u prvom susretu s klijentom brzo skaču na prezentaciju ponude te klijentu nude vlastita kvalitetna rješenja, usluge i proizvode.

Međutim, ovakvim pristupom smanjujete si šanse za uspjeh, jer klijentu nudite rješenja, a niste ustanovili klijentove probleme i potrebe i tako bespotrebno trošite energiju.

Dakle, prvo dijagnostika i otkrivanje klijentovih potreba, a tek onda mu prezentirajte ono što im je stvarno potrebno.

IZBJEGAVANJE ODBIJANJA – nitko ne voli biti odbijen i to je razumljivo, no problem je kada pretpostavljamo da klijent nije zainteresiran te umjesto da prodavač ide do kraja s pokušajem prodaje sve do odbijanja, događa se da prodavač ide linijom manjeg otpora i tako stalno umjesto "Ne" dobiva odgovor "Možda".

I tako se prodavač u nedogled vrti oko istih klijenta koji nisu pravi kandidati i koji u konačnici neće donijeti prodaju.

PRODAJA BEZ STRATEGIJE I PLANA - svaki uspjeh zahtjeva planiranje, a neplaniranje je plan za neuspjeh. Izradite prodajnu strategiju i prodajni plan kako biste bili što efikasniji i uspješniji u prodaji.

Prodajna strategija i plan će vam omogućiti da svi vaši prodajni napori budu pametno uloženi s maksimalnim rezultatima u vidu.

NEPOZNAVANJE VLASTITE PONUDE – uspješnim prodavače nitko ne može uhvatiti u neznanju. Oni savršeno dobro poznaju vlastite proizvode i usluge te njihove snage i slabosti i jako dobro znaju na koji način njihova ponuda može klijentima donijeti vrijednost.

Praktički, vrhunski prodavači su stručnjaci u branši u kojoj rade. Ako i vi želite postati uspješan prodavač dobro proučite i usvojite sve što je vezano uz vašu prodaju i zadivite klijente vašom stručnošću.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...