7 stvari koje ne smijete činiti u pregovorima

Pregovaranje je sastavni dio prodajnog ciklusa posebno ako se radi o B2B vrsti prodaje.

To je vještina koju svatko tko želi biti vrhunski prodavač mora svladati. Kad tad ćete se u svojoj prodajnoj karijeri susresti s pregovaračkom situacijom. Upoznavanjem s onime što ne treba činiti olakšati će vam prolazak kroz vaše prve pregovaračke korake.

Ne pregovarajte s osobama koje ne donose odluke

Ovo se najviše odnosi na B2B prodaju u kojoj dođete u kontakt s više različitih djelatnika neke tvrtke prije no što dođete do osobe na poziciji s kojom možete zaključiti prodaju. Nema smisla pregovarati s nekim ukoliko ta osoba nema moć donošenja neke odluke u nekom radnom kolektivu.

Ne pregovarajte prerano

Nastojte što kasnije pregovarati u svom prodajnom ciklusu. Potrebno vam je vrijeme u kojem ćete izgraditi što veću vrijednost svog proizvoda i bolju poslovnu poziciju u očima svog potencijalnog klijenta.

Ne pregovarajte ukoliko stvarno ne morate

Prije pregovaranja pokušajte zaključiti prodaju. Često su potencijalni klijenti zadovoljni vašom trenutnom ponudom, pa ukoliko stvarno nije potrebno ne morate im nuditi nikakve posebne ponude kako bi ih pridobili.

Budite profesionalac

Ponekad će osobe s kojima pregovarate nepristojnost koristiti kako taktiku pregovaranja ili su samo bezobrazni. Kako god bilo ne spuštajte se na njihov nivo i pokažite kako ste profesionalac bez obzira na okolnosti.

Ne bojte se odbiti klijenta

Neki klijenti jednostavno traže previše,a daju premalo. Čak ako zaključite prodaju to će biti "Pirova pobjeda". U startu sami sa sobom odredite ispod koje granice se ne želite spustiti.

Ukoliko niste sigurni ispod koje točke se više ne bi trebalo pregovarati jednostavno pitajte iskusne prodajne profesionalce za savjet.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...