8 korisnih vještina za uspjeh u prodajnom poslu!

Ono što morate shvatiti o prodaji današnjice jest to da glavnu riječ danas vodi kupac/ klijent.

Kupac ima glavnu riječ jer posjeduje informacije o vama, vašim proizvodima i uslugama, te o razlikama između vas i konkurencije. Kupca, dakle više ne možete kontrolirati, no ono što možete kontrolirati, a što će pridonijeti uspješnoj prodaji jest vaš pristup ciljanom kupcu, te razvoj vaših vještina koje će taj pristup dovesti do visoke razine.

Danas ćemo se pozabaviti korisnim vještinama koje će vam koristiti da postanete bolji prodavač. Navest ćemo nekoliko vještina bez koji danas nije moguće biti kvalitetan prodavač:

Izgraditi povjerenje

Povjerenje označava osjećaj da će razvoj situacije ili događaja imati pozitivan ili očekivani tok.

Kao prodavači moramo naučiti kako izgraditi povjerenje koje će pomoći kupcu da se opusti i da vjeruje u nas i naše ponude. Jedino tako ćemo moći uspješno trgovati.

Shvatiti potrebe klijenata

Što to zapravo znači?

I što je još važnije – Na koji način shvatiti potrebe klijenata?

Shvatiti potrebe klijenata znači shvatiti što je to što klijenti traže, jednom kad su pokazali interes za vašu ponudu. Želite saznati što točno klijent želi kako biste znali što točno vi trebate ponuditi kako biste i vi i klijent bili zadovoljni. Shvaćanjem potreba klijenata olakšat ćete sebi posao, kao prodavaču, jer ćete znati kakvu točno poruku želite poslati klijentu.

Način na koji ćete shvatiti potrebe vaših klijenata je slijedeći: postavljat ćete prodajna pitanja klijentima, aktivno slušati, tražiti prodajne tragove, a govorit ćete samo kad je stvarno nužno.

Koristiti psihologiju

Gotovo da ne postoji posao u kojem dolazi do interakcije s ljudima, a u kojem nije korisno poznavati psihologiju. Kao prodavaču psihologija će vam pomoći u boljem razumijevanju vaših klijenata, te u poboljšanju odnosa s njima.

Sažeto komuniciranje

Bilo da je riječ o otvaranju razgovora ili odgovoru na pitanje, potrebno je znati kako svaku rečenicu skratiti da bude kratka, ali efektivna. Vrijeme vaših klijenata je dragocjeno, stoga im ga nemojte oduzimati više, no što je potrebno. Klijenti će vam biti zahvalni zbog toga.

Aktivno slušanje

Bit ćete u velikoj prednosti ako usavršite ovu vještinu. Svi volimo slušati vlastiti glas i zato smo često fokusirani na sebe, a ne na klijenta. No čak i ako slušate klijenta pitanje je dali ga slušate s razumijevanjem. Kod aktivnog slušanja važno je potpuno se usredotočiti na ono što nam klijenti govori, a ne na vlastite misli.

Vještina pisanja

U današnje vrijeme, s pojavom digitalnih medija pisanje je postalo važnije, ali nikad zapostavljenije.. Kao prodavaču vrlo je korisno se poigrati sa ovom vještinom, jer će vam ona omogućiti efikasan prijenos poruke putem pisane riječi. 

Naučite kako napisati efektivan email, ponudu ili poruku koja će privući klijenta i efikasnom mu prenijeti poruku.

Koristiti prodajnu tehnologiju

Tehnologija je za neke teret, ali bi za vas prodavače trebala biti veliko oslobođenje, ako se njome upravlja razumno.

Tehnologija će vam omogućiti:

- brzu i efikasnu komunikaciju s klijentima

- lakše praćenje prodajnog procesa

- bolju uslugu prema klijentima

- bolje upravljanje radnim obavezama

Upravljanje i praćenje prodajnog procesa

Prodajni proces je nešto što svaki prodavač ima i čega se on drži. To je jako dobro razrađena shema koja vam pokazuje na koji način ćete doći do klijenta , te jednom kad dođete na koji način ćete zaključiti prodaju i obaviti sve ostale aktivnosti. On vam omogućuje da u svakome trenutku znate koje korake prema vašem klijentu morate poduzeti kako biste došli do željenog ishoda. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...