Čeka vas razgovor za posao u prodaji? Napravite ovih 5 koraka!

 Ne dolazite nepripremljeni na razgovor za posao. Imate jednu priliku za impresionirati prodajnog poslodavca i zato ju nemojte propustiti.

Istražite tvrtku u koju idete na razgovora

Prije razgovora za prodajni posao istražite tvrtku i radno mjesto na koje biste trebali doći kako biste znali što vas može očekivati na razgovoru.

Pri istraživanju tvrtke koristite sve raspoložive resurse, web stranice, tisak i društvene mreže. Pročitajte najnovije vijesti vezane uz tvrtku, ali i ono što drugi govore o njoj, bilo da se radi o člancima iz tiska ili o ljudima koji su radili ili rade trenutno u istoj tvrtki.

Istražite i radno mjesto za koje ste se prijavili na natječaj. Možda vam prodajna branša nije toliko poznata, kao ni nazivi radnih mjesta koje prodaja podrazumijeva. Istražite što znači terenski komercijalist, menadžer za ključne kupce, djelatnik u maloprodaji, djelatnik u b2b sektoru prodaje....

Pripremite odgovore na moguća pitanja

Razmislite o tome što bi vas poslodavac mogao pitati na razgovoru za posao. Ne možete znati sva pitanja koja će vam poslodavac postaviti, ali ona najvažnija sigurno ćete moći pretpostaviti. Zapišite moguća pitanja, a zatim osmislite najbolje moguće odgovore.

Neka odgovori budu direktni i sažeti

Koristite prodajnu tehniku "60 sekundi" pri osmišljavanju odgovora. Prodavači koriste ovu tehniku kad žele osmisliti prezentaciju u kojoj će unutar 60 sekundi uspjeti iznijeti sve ono bitno. Ova tehnika će koristiti i vama, jer želite kratko, jasno i sažeto dati odogovor unutar 60 sekundi.

Pripremite pitanja

I vi imate pravo na postavljanje pitanja, ona nisu samo rezervirana za poslodavce. Da pače, poželjno je na razgovoru pitati ono što vas zanima. Pitajte koje vas odgovornosti očekuju. Kakvo je radno vrijeme? Postoji li mogućnost napredovanja? Koliko dana slobodnih imate u tjednu i kada? Na koliko dana godišnjeg odmora imate pravo....

Napravite Follow up

Iskoristite još jednu prodajnu tehniku. Napravite follow up nakon razgovora za posao. Bez obzira da li vam je poslodavac rekao hoće li vam se javiti ili ne, odredite vrijeme kada ćete kontaktirati poslodavca kako biste vidjeli u kojoj fazi je vaša prijava za radno mjesto. U slučaju da vam se poslodavac pismeno javi sa informacijom o tome kako niste prošli u uži krug, nazovite tvrtku, zahvalite se što su vas primili na razgovor, te pitajte iz kojeg razloga niste primljeni. Takva informacija će vam biti od koristi u daljnoj potrazi za kvalitetnim radnim mjestom u prodaji.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...