Dvije prodajne vještine i jedan stav za sva prodajna vremena!

Nove tehnologije dovele su do razvoja novih pristupa prodaji, a samim time i do razvoja novih prodajnih i marketinški vještina i alata. Uporabom novih prodajnih vještina i alata lako možemo pomisliti kako nove vještine bolje od starih. No, postoje prodajne vještine koje nikada neće zastarjeti, a one su:

Sastanak – razgovor u četiri oka

Širokom upotrebom interneta i društvenih mreža lagano smo promijenile pristup prodaji u procesu zbližavanja s klijentima. Internet i društvene mreže su odličan alat za prikupljanje informacija o potencijalnim i stalnim klijentima. Ali naglašavam alat!

Ti alati bi trebale biti samo jedan korak u procesu zbližavanja s klijentima. Kada se govori o zbližavanju i stvaranju odnosa s klijentima teško da se išta može mjeriti s razgovorom u četiri oka.

Naravno puno je izazovnije od komunikacije putem interneta, ali i daleko potrebnije u stvaranju kvalitetnog odnosa s klijentom. Povjerenje koje stvorite u razgovoru u četiri oka puno je čvršće od onoga stvorenog u virtualnom svijetu.

Proaktivna potraga za novim klijentima

Proaktivna potraga je izazovan, ali nužan dio prodaje. Upravo zbog te izazovnosti često prodavači izbjegavaju proaktivnu potragu za novim klijentima te se zakače za stalne klijente. Samim time cijeli njihov prodaji uspjeh ovisi o trenutnim klijentima, a ukoliko neki od klijenata odluči prestati poslovati nastupa prodajna kriza jer se prodavač nije opskrbio novim potencijalnim klijentima.

Bez obzira u koliko ste dobroj prodajnoj situaciji trenutno, vaši kanali proaktivne potrage (pozivi na hladno, e-mail ili društvene mreže) za novim klijentima uvijek trebaju biti uključeni. Samim time niste prepušteni slučaju niti sreći jer iako vam možda neka trenutna prodaja propadne ukoliko su vam kanali proaktivne potrage uključeni tada uvijek postoje nove prodajne prilike.

Uvijek se usavršavajte i napredujte

Potreba za usavršavanjem je stav kojeg mora imati svaki prodavač koji želi ući u krug najboljih. Vrhunski prodavači su uvijek spremni na usavršavanje ma koliko god dobri bili njihovi prodajni rezultati i koliko god dobre bile njihove prodajne vještine.

Prodavači su svjesni da će njihove prodajne vještine oslabiti ukoliko ih sustavno ne treniraju.

Bez obzira da li im tvrtka organizira edukacije ili ne oni ništa ne prepuštaju slučaju te su spremni iz svog džepa uložiti u edukacije i alate koji će im pomoći da budu bolji prodavači. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...