Greške u prodaji koje radite, a ne biste smjeli

Svaki prodajni profesionalac zna da mora biti pažljiv u svom prodajnom nastupu kako ne bi učinio nešto čime će narušiti svoj odnos s klijentom i uništiti svoje prodajne prilike. Neoprezan korak u interakciji s klijentom i moglo bi se dogoditi da tog istog klijenta više nikada ne vidite i ne čujete.

Zato ćemo danas obratiti pozornost na nekoliko najčešćih grešaka u prodaji kako bi ih mogli izbjeći u budućnosti.

Ne odgovarate na poruke, emailove i telefonske pozive u razumnom roku.

Postoji pravilo da na svaki upit klijenata ili potencijalnih klijenata odgovorite što je prije moguće. Obično je 60 minuta vremenski prozor u kojem bi trebalo odgovoriti na poruku. Problem je u tome što iako to svi znaju, pogotovo oni koji rade u prodaji, ali većina to ne radi. Neka istraživanja pokazuju da 37% prodavača ne odgovara na poruke na vrijeme.

Stavljate sebe u glavnu poziciju

Prodavač više nije alfa i omega kupovno-prodajnog odnosa, danas je to kupac/klijent. Promjena se dogodila kada se dogodio i brzi Internet. Kupac posjeduje sve informacije i za većinu stvari o kojima se želi informirati uopće ne treba prodavača nego Internet. Istraživanja pokazuju da 81% klijenta koji će kupiti od vas, će učiniti to jer su se prethodno detaljno informirali. Vi ste tu bili samo da im riješite formalnosti.

Dosađujete klijentima

Nekada je lako bilo biti dosadan prodavač, a danas je još lakše. Iako, s kupcima možete biti u kontaktu više vremena nego što ste to mogli prije i iako su oni lakše dostupni to ne znači da ih smijete dosađivati. Naime jako puno prodavača zlouporabljuje, bolje rečeno ne zna koristiti blagodati modernih tehnologija pa ih tako krivo koriste tako da svoje potencijalne klijente obasipaju prodajnim Emailovima i porukama. Ako pošaljete klijentu poruku "Kupi ovdje" ili "Imam jedinstvenu priliku za vas" to više nije komunikacija to je dosađivanje, bolje rečeno spamanje.

Čuvate informacije za sebe

Iako je u nekim situacijama to pametno, u normalnom razgovoru sa zainteresiranim klijentom to i neće donijeti ploda. Ne čuvajte važne informacije za sebe. Budite savjetnik vašem klijentu te ga educirajte i pokažite na koji način im možete pomoći.

Koristite zastarjele metode prodaje

Ovo je češće kod starijih prodavača, nego kod novih, zelenih prodavača. Starije prodavače mogu shvatiti jer su oni ipak veći dio života proveli u prodaji i već su stvorili neke navike koje je teško mijenjati, no ako ste novi u prodaji to si ne smijete dozvoliti. Prihvatite nove prodajne trendove i budite spremni sustavno se usavršavati i napredovati. U današnjoj prodaji morate biti spremni učiti i prilagođavati se ako želite ostati konkurentni.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...