Izrazi koje biste kao prodavač trebali izbjegavati

Svima nam je poznata važnost boje glasa i načina izražavanja u svakodnevnom govoru. Za ljude koji se bave prodajom, a posebno maloprodajom to je od presudne važnosti. Da bi mogli prodati nešto, i zadržati kupca potrebno je obraćati se sa razumijevanjem i u pozitivnom tonu.

Ovdje je nekoliko izraza koje svakako treba izbjegavati, a posebno se odnose na prodavače u maloprodaji:

NE ZNAM

Nitko od vas ne očekuje da znate sve i o svakom proizvodu. No onda se treba potruditi i kupcu dati konkretan odgovor koji će mu pomoći.

Umjesto toga radije recite:

-To je dobro pitanje. Dopustite mi da saznam za vas.

NE RADIMO

U situaciji kada kupac dođe pri završetku smjene, ne treba reagirati naglo i drsko. Prije no što odbijete potencijalnog kupca, imajte na umu da možda ne zna do kad trgovina radi ili pak ne zna koliko je sati.

Obratite mu se pozitivnijem tonu i objasnite da zatvarate, te recite u koje vrijeme ponovno otvarate i pitajte ako možete trenutno ikako biti od pomoći.

NE RADIM JA NA TOM ODJELU

Lako je moguće da vas kupac susretne taman do prolazite odjelom na kojem zapravo ne radite i upita vas o nečemu što traži. Ponudite se da pronađete osobu koja radi na tom odjelu.

NOVI SAM OVDJE/TEK SAM POČEO RADITI

U slučaju da ste u novom okruženju nemojte zbog toga izbjegavati upite kupaca. Radije budite uslužni i potražite nekoga tko može biti od pomoći na primjer starijeg djelatnika.

SAČEKAJTE MALO

Postoji i puno suptilniji način na koji možete kupcu dati do znanja da ste trenutno zauzeti te da će morati malo sačekati.

Radije ga pitajte da li je u mogućnosti da pričeka na trenutak.

U KRIVU STE/GRIJEŠITE

Normalno da kupac nije uvijek u pravu, a u trenutcima kada nije nemojte mu to dati do znanja. Pametnije je preuzeti krivnju i recite da je došlo do nesporazuma.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...