Kad treba mijenjati posao u prodaji?

Na današnjem tržištu rada problem je pronaći dobar, stalni i siguran posao, tako da vam se ovaj naslov može činiti suludim. Mijenjati posao, a dobro mi ide – nema šanse. Naime, što sam ovim naslovom želio reći.

Ako ste zadovoljni trenutnom tvrtkom i prodajnim poslom koji radite i nemate potrebe za promjenom posla, onda ovaj tekst nije za vas. No, ako ste jedna od onih osoba koja svoj posao u prodaji u trenutnoj tvrtki gleda kao na još samo jednu stepenicu do nečeg boljeg onda je ovo za vas.

Naime, oni koji gledaju na svoj posao u prodaji kao na samo jednu stepenicu do boljeg i izazovnijeg ,novog posla u prodaji, trebali bi znati kada početi tražiti novi posao, a ne samo gdje tražiti. Često se odlučujemo tražiti novi posao u najgoroj mogućoj situaciji, a to je ona kad ostanemo bez posla. Tada smo prisiljeni tražiti bilo kakav prodajni posao i u toj situaciji minute se čine kao sati, te smo često prisiljeni pristati na bilo kakvu ponudu. To nam se događa nakon što smo bili prezadovoljni postojećom situacijom na prodajnom poslu, išlo nam je jako dobro, a misao o promjeni nam nije bila toliko na pameti. Kao i u svemu, dođu i loši trenuci koji nas natjeraju na promjenu, a tada je često kasno nešto smisleno napraviti. Zapravo nije toliko kasno, koliko je teško.

I zato, kako bi si olakšali život i bolje napredovali u prodaji, razmišljajte o mijenjanju prodajnog posla kada vam jako dobro ide. Ionako ćete sigurno htjeti mijenjati posao u prodaji s drugim prodajnim poslom pa zašto to ne učiniti onda kad imamo najjače karte.

Mijenjati posao u prodaji kad vam dobro ide nije suluda ideja, a evo i zašto:

Dobri prodajni rezultati u periodu kad vam jako dobro ide dat će vam potrebno samopouzdanje i dobre argumente s kojima ćete biti u odličnoj poziciji prilikom potrage za novim prodajnim poslom. Jedan uspjeh vuče drugi uspjeh jer vam svaki uspjeh daje potreban uzgon i zalet da tako i nastavite.

Dobri prodavači uvijek su traženi, to znam iz osobnog iskustva. Naime, često se susrećem s vlasnicima tvrtki koji jednostavno ne mogu naći dobrog, pouzdanog i vrijednog prodavača. Jednostavno, kakve god uvjete nudili dobrih prodavača je uvijek manjak. Ako se u trenutku vašeg uspješnog perioda odlučite na pronalaženje novog prodajnog posla te stupite u kontakt s ovakvim poslodavcem, imat ćete ogromne šanse u sljedećoj tvrtki doći u još bolju poziciju, nego na kojoj ste do sada bili. Vaš dosadašnji prodajni uspjeh reći će ciljanom poslodavcu sve što treba znati.

Imat ćete šanse za boljom zaradom nego do sada. Potraga za prodajnim poslom i razgovori za posao često uključuju i pregovaranje o visini plaće. Kad tražite posao u periodu dok ste još vrlo uspješni na trenutnom poslu, naći ćete se u odličnoj pregovaračkoj situaciji. Vama se ne žuri, imate siguran posao, dobru plaću i dobre prodajne rezultate, nasuprot vas može biti poslodavac kojem očajnički treba dobar prodavač i koji nema puno vremena. Zamislite sad situaciju u kojoj tražite posao u periodu dok možda nemate posao ili ste u jako lošoj poziciji u tvrtki, tada poslodavac čak i ako treba prodavača, ima prostora da ide sebi u korist uvjetima koje će vam ponuditi.

Zapamtite, na današnjem tržištu ne postoje sigurni poslovi, a vaš uspjeh i zadovoljstvo trenutnim poslom neće vječno trajati, jer na žalost postoji krivulja koja ide gore-dolje. Pitanje je vremena kad ćete morati u novu potragu za dobrim poslom u prodaji, pa čak i ako ste zadovoljni trenutnim. Zato je bolje prepoznati da je bolje svojevoljno tražiti posao u prodaji dok ste na uzvišenom dijelu krivulje, nego da vas život natjera na to dok ste u najnižem dijelu iste krivulje.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...