Kako motivirati svoj prodajni tim

Kako motivirati svoj prodajni tim

Prodaja nije lak posao , iziskuje od nas određene i konkretne vještine i životne stavove te spremnost na konstantno usavršavanje. Potrebno je puno strpljenja prilikom procesa traženja takvih prodajnih zaposlenika i što je još važnije, potrebno jedobro razmisliti koji od kandidata bi mogao biti onaj pravi. Nakon što ste se odlučili za po vama najboljeg, potrebno je integrirati ga u već postojeći prodajni tim.

Novi djelatnik u prodaji, bez obzira na uspjehe i  vještine koje donosi sa sobom iz svojeg proteklog radnog iskustava, očekuje dodatnu vanjsku motivaciju od svojih menadžera. Navodimo neke od strategija kako učinkovito motivirati i potaknuti nove prodavače na učinkovite prodajne rezultate.

 

Stvaranje konkurentskog okruženja

Ako postoji  ijedna stvar u ćemu su prodajni predstavnici izvrsni to je natjecanje. Kada imaju konkurenciju unutar prodajnog tima, imati će veliki motiv biti najbolji i ispred svojih konkurenata. Bitno je da se svaki mjesec objavljuju najbolji rezultati te da se promovira pobjednik. To će potaknuti ostale da sa  još većom strašću i motivacijom  pokušaju dostići i prestići konkurenta unutar tima.

 

Dodjela  priznanja

Svaka osoba teži za priznanjem, ponekad je i sama zarada sekundarna u odnosu na to  da se osjećamo priznato. Stoga je vrlo bitno da istaknute prodajne predstavnike unutar tima nagrađujete za postignute rezultate da li na tjednoj, mjesečnoj ili tromjesečnoj razini. Možete nagraditi samo onoga sa najboljim rezultatima ili prva tri.

 

Sustav za podršku

Prodajni predstavnici sa najlošijim rezultatima, trebaju podršku, stoga ih nemojte zanemariti i okrenuti se samo najboljima. Vjerovatno se u njima skriva potencijal, međutim potrebno im je malo više vremena da postignu rezultate. Organizirajte im sustav podrške, uključite najbolje prodavače iz tima, da svojim savjetima pomognu da cijeli tim napreduje.

 

Stvaranje ugodne atmosfere

Učinite sve da se vaši prodajni predstavnici osjećaju ugodno u vašoj tvrtki. Organizirajte sastanke prodajnog tima, pokušajte saznati što ih posebno motivira.  Organizirajte zajednička neformalna druženja van ureda, ona će vaše prodajne djelatnike osloboditi od stresa i dodatno povećati njihovu poveznost. Pokušajte organizirati zajedničku kasu u kojoj bi svi skupljali sredstva za takva neformalna druženja.

 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...