Kako odgovoriti na pitanje o željenoj visini plaće?

Jedan od najosjetljivijih trenutaka u razgovoru sa potencijalnim poslodavcem je trenutak kada vas pitaju koliku biste plaću željeli.

Radi se o pitanju koje redovito vežemo za velike probavne probleme i opću nelagodu.

Poslodavci postavljaju ovo pitanje iz dva razloga:

1. Žele saznati koliko cijenite sami sebe i je li vaše očekivanje u skladu sa njihovim financijskim budžetom.

2. Žele vidjeti na koji način ćete pokušati prodati vašu „cifru“.

Evo što možete učiniti:

1. Obavite potrebna istraživanja

Prijaviti se na natječaj za posao u prodaji ili ići na razgovor za navedeni posao bez podrobnijeg informiranja o specifičnostima branše i prosječnoj visini plaće nalikuje samoubilačkoj misiji. Obavite domaću zadaću i pokušajte saznati što više informacija o visini prosječne plaće u ciljanoj branši. Navedene informacije će vam povećati samopouzdanje u nastupu i sigurnost u pregovaranju.

2. Izbjegavajte odmah odgovoriti

Nakon što vam se postavi pitanje o tome koliku plaću očekujte, pokušajte izbjeći odmah odgovoriti. Pogotovo ukoliko još niste dobili sve informacije o specifičnostima radnog mjesta. To ćete i reći sugovorniku: „Mogu li Vas zamoliti za još nekoliko informacija o specifičnostima radnog mjesta prije nego što dođemo i na tu temu?“.

3. Budite neodređeni

Nikad nemojte navesti točan i željen iznos. Umjesto toga navedite plaću u rasponu od – do. Tako si ostavljate više mjesta za pregovaranje.

 

 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...