Kako prihvatiti kritiku?

 Volite li vi kad vas se kritizira?

Siguran sam da ne volite! Ali, kritika je sastavni dio života, a pogotovo prodajnog posla, stoga bi bilo dobro da ju zavolite.

Bez obzira dolazi li kritika od vjernog klijenta ili tek kupca u prolazu, trebali bi ste o njoj razmisliti i ako je konstruktivna trebali biste i učiniti nešto po tom pitanju.

Kritika klijenta može biti na račun vašeg rada, rada tvrtke u kojoj ste zaposleni ili možda kritika dolazi na račun proizvoda i usluga koje prodajete. Na štogod se kritika odnosila, ukoliko je konstruktivna mogla bi vam pomoći u unaprjeđenju sebe, tvrtke i proizvoda i usluga koje prodajete.

Najveći razlog zbog kojeg griješimo i zbog kojeg rijetko učimo iz konstruktivnih kritika, jest stav koji zauzmemo kada čujemo nešto o sebi, a što nam nije drago čuti. Postanemo ljuti, agresivni i razmišljamo o tome kako uzvratiti osobi koja nas je "uvrijedila".

Kako bismo mogli učiti iz kritika naših klijenata, pročitajte ovih nekoliko savjeta koje sam prije svega namijenio sebi, a tek onda vama.

Zahvalite klijentu na ukazanom propustu

Zaista se zahvalite klijentu kada vam skrene pozornost na neki propust. Uzmite u obzir da će vam većina klijenata jako rijetko reći ako je nešto loše, u većini slučajeva će samo nestati. Ako vam klijent pokaže gdje griješite to možete ispraviti u protivnom ćete i dalje raditi istu grešku.

Pitajte klijente za sugestiju

Ljudi vole biti dio nečeg, a pogotovo ako misle da imaju odgovor i riješenje za određeni problem. Neka vam klijent kaže što misli o tome kako se može ispraviti navedeni problem. Lako se može dogoditi da vam klijent da ideju koje se nikada prije niste sjetili.

Pažljivo slušajte

Nemojte se praviti da slušate kritiku! Poslušajte mišljenje klijenata i time im dajte do znanja kako ih ozbiljno shvaćate. Na kraju, kad saslušate klijenta, napravite kratki rezime primjedbe i pokažite klijentu da ste ga zaista slušali.

Ispravite grešku

Nakon svega nemojte biti uvrijeđeni, dobro razmislite jeli kritika valjana, ako jest potrudite se ispraviti grešku. Znam da nije baš lako, ali nemojte shvatiti kritiku preosobno i shvatite kako vam ona može pomoći u poboljšanju sebe i svoje usluge. Previše prodavača radi loše prodajne rezultate, jer se lako uvrijede i ne prihvaćaju niti jednu kritiku koja dolazi na njihov račun. Nemojte biti jedni od njih!

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...