Kako se naviknuti na odgovor "Ne"?

"NE" – jedna riječ koju ne voli niti jedan čovjek, a ponajmanje prodavač. To je riječ od koje se vrlo lako naježimo.

Koliko uspješno se budemo znali nositi sa tom riječi toliko ćemo uspješni biti u našem prodajnom poslu.

Evo nekoliko savjeta za lakše prihvaćanje ove grube riječi:

Postavite cilje

Cilj je nešto što moramo imati kako bismo mogli podnijeti ono što nam se inače ne da podnositi. Iako ćete svakog mjeseca imati kvotu koju morate ispuniti, postavite si neki vlastiti prodajni cilj kojeg ćete se svaki put prisjetiti u situacijama kada vam riječ "Ne" bude na vrh glave.

Ne primajte odgovor "Ne" preosobno

Lakše je ovo reći nego učiniti. Prečesto riječi drugih shvaćamo preosobno, u slučaju prodaje prečesto riječ "Ne" smatramo kao napadom na našu osobnost. No ovo odbijanje klijenta zapravo najčešće nema veze sa time.

Ponekad razmislite o odbijanju klijenta

Mnoge stvari često ne treba previše analizirati, no ponekad treba analizirati razlog klijentova odbijanja. Analizu nećemo raditi kako bismo sami sebi dokazivali koliko smo loši i tako se sažaljevali. Analizu ćemo napraviti kako bismo vidjeli jesmo li možda mi krivi što nas je klijent odbio, a ukoliko jesmo, što je potrebno ispraviti kako bi buduća odbijanja sveli na minimum.

Pričajte sa drugim prodavačima

Ako ste novi prodavač jako će vam koristiti razgovor sa drugim prodavačima. Pitajte ih na koji način se oni nose sa odbijanjima te na koji način se odbijanje može svesti na minimum.

O ovoj temi je dobro čitati, no još je bolje pitati ljude koji rade s vama pogotovo zato što radite u istoj branši, a neka odbijanja su specifična od branše do branše.

Podižite si samopouzdanje

Nakon svakog radnog dana, stanite i razmislite što ste taj dan dobro obavili. Hranite se pozitivnim, a negativno ispravljajte, to će vam podići samopouzdanje.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...