Kako se ponašati na razgovoru za posao?

Lagano prolazi prvi mjesec nove godine pa tako dolaze i plodniji dani za traženje novog posla. Bilo da želite promijeniti posao ili ste nezaposleni proces potrage je uvijek isti i uvijek je potrebno proći iste stepenice. Jedna od neizbježnih i stresnijih stepenica na koju morate zakoračiti jeste razgovor za posao.

U ovome tekstu dajemo vam nekoliko korisnih savjeta kako bi vam razgovor za posao bio što manje stresan, a što više uspješan.

Neki od ovih savjeta dolaze iz zdravog razuma, ali nije ih naodmet spomenuti:

1. Dođite 10-15 minuta ranije kako bi ste se uspjeli smiriti i pripremiti za razgovor. Ukoliko poslodavac primijeti da ste se potrudili doći ranije odavati će te dojam odgovorne osobe.

2. Na razgovor dođite primjereno odjeveni i uredni. Htjeli mi to ili ne izgled igra važnu ulogu u stvaranju prvog dojma. Neprimjerenu odjeću, nepočešljanu kosu, neuredne nokte i slično si ne smijete dopustiti, takve stvari daju dojam neodgovorne i nedisciplinirane osobe, a takav dojam vam sigurno neće pomoći u dobivanju željenog posla.

3. Održavajte kontakt očima kako bi ste stvorili dojam samopouzdane osobe. Ako vam produljeni kontakt očima stvara nelagodu tada iskoristite mali trik te se usredotočite na hrbat nosa.

4. Za vrijeme razgovora pokažite zdravu dozu entuzijazma, ali nemojte biti napadni. Budite potpuno uključeni u razgovor, nasmijte se kada je to prikladno i dajte opsežnije odgovore, isto tako postavite i pokoje pitanje u vezi s poslom zbog kojeg ste i došli na razgovor.

5. Ukoliko ste u situaciji da očajnički tražite posao nemojte to nikada pokazati. Nastojite odavati dojam smirene i samopouzdane osobe.

6. Nikada, ali nikada nemojte pričati loše o bivšim poslodavcima, pa čak i ako je svima poznato da je živi pakao za njih raditi.

7. Razgovarajte u formalnom tonu te izbjegavajte korištenje rječnika koji koristite u razgovoru s prijateljima i obitelji. Dakle svojim tonom glasa i odabirom riječi iskažite poštovanje prema osobi s kojom razgovarate.

Puno sreće u pronalasku posla želi vam ekipa projekta "Fit za prodaju".

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...