Kako zadržati pozitivan stav u procesu traženja posla?

Bilo da ste tek nedavno završili fakultet, "siti" ste svog trenutnog posla ili ste pak dugo nezaposleni sigurno želite pronaći novi posao, kako bi mogli normalno živjeti i nastavit napredovati u životu.

Ukoliko ste nezaposleni ili ste nezadovoljni trenutni poslom onda ste sigurno već osjetili ili osjećate lagane tonove depresije koja vas zna hvatati s vremena na vrijeme. Možda ste već i počeli sumnjati da će te u skorije vrijeme naći novi posao.

Iz kojeg god razloga da tražite posao i kakvi god vas osjećaji prožimaju zbog nemogućnosti pronalaska istog nemojte si dopustit da vas to previše uzdrma. Morate nastojati na zdravim nogama i sa zdravim stavom nastaviti svoju potragu za idealnim poslom.

Razmislite da u svakodnevnom životu primijenite neki od ovih savjeta kako bi si poboljšali raspoloženje i omogućili si što prije naći novi posao:

1. Napravite plan tjedni i dnevni plan aktivnosti.

Ovo se najviše odnosi na nezaposlene. Kada ste nezaposleni problem je taj što nemamo neke tjedne i dnevne fiksne obaveze koje moramo odraditi. Dan nam nema strukturu. Na kraju takvog nestrukturiranog dana imamo osjećaj kako smo protratili vrijeme, nemamo osjećaj postignuća, a i izađemo iz neke discipline i forme koja će nam biti potrebna kad nađemo novi posao.

Stvorite si neki dnevni plan obaveza koje želite napraviti, nevažno dal su to kućanski poslovi ili nešto drugo, važno je da ne sjedite pred televizijom i kompjutorom i da niste pasivni. Pasivnost će vam samo doprinijeti kod osjećaja depresije.

2. Razmišljajte o traženju posla kao procesu/ciklusu.

Kao što ste i sami već iskusili više puta, traženje posla se ne razlikuje od većine stvari u životu jer vam je više zagarantiran neuspjeh u pokušaju nego uspjeh. Kako vas ti neuspjeli pokušaji ne bi obeshrabrili nemojte o traženju posla razmišljati kao o nekom fiksnom događaju i pokušaju koji ako ne uspije srušit će se svijet. Razmišljajte o traženju posla kao o procesu u kojem je Negativan odgovor dio procesa u kojem je samo pitanje vremena i upornosti kada će se to Negativno pretvoriti u Pozitivno.

3. Vježbajte.

Odnosi se na sve. Nije važno jeste li malđi ili stariji, morate biti fizički aktivni. Kako kažu u zdravom tijelu zdrav duh, a vama je i jedno i drugo potrebno u situaciji u kojoj ste. Ciljana fizička aktivnost će oraspoložiti tijelo, a tijelo će tada oraspoložiti um. Ako ste mlađi, kući možete odraditi pravi trening, ako ste malo stariji ili niste sportski tip tada je dovoljno da vani prošetate 30 – 60 minuta. Znam da vjerojatno nemate volje u situaciji u kojoj ste, ali dnevna tjelovježba će vas oraspoložiti kao niti jedna sapunica ili emisija na televiziji.

4. Volontirajte.

Razmislite o volontiranju. Imate dosta slobodnog vremena i bilo bi jako dobro kad bi ga uložili u nešto korisno. Ulaganjem svog vremena u neko nesebično djelovanje, u nešto što će drugima biti od pomoći dat će vam osjećaj korisnosti i sposobnosti. Bit će te zadovoljniji sobom kad vidite da vaš rad nekome koristi. A vama će koristiti jer će te imati pozitvniji stav prema svemu pa tako i prema traženju posla.

5. Potražite savjet.

Razmislite o savjetovanju u profesionalnoj orijentaciji. Savjetujte se i saznajte koje vještine bi trebali usvojiti, a koje bi vam trebale pomoći da budete što konkurentniji na tržištu rada i tako što prije nađete posao.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...