Koliko vremena utrošiti na traženje posla u prodaji?

Jednom prilikom smo na našem blogu "Fit za prodaju" rekli kako je traženje posla, posao sam po sebi. Naime, vrijeme koje će osoba koja traži posao u prodaji uložiti zna biti identično vremenu koje netko potroši radeći pola radnog vremena ili čak puno radno vrijeme.

Vrijeme koje ulažete u pronalazak odličnog posla u prodaji ovisit će o tome u kojoj ste životnoj fazi trenutno. Jeste li zaposleni pa tražite novi posao u prodaji, radite li pola radnog vremena pa tražite sigurniji posao ili ste nezaposleni.

Pitanje se postavlja: "Koliko sati tjedno bih trebao/trebala uložiti u traženje novog posla u prodaji, a da nakon svega učinjenog mogu reći kako sam dao/dala sve od sebe?"

Ispod ćemo navesti nekoliko brojki za svaku grupu posebno.

Za nezaposlene

Kaže izreka da "Nezaposleni ljudi imaju najmanje vremena na svijetu" i zaista je tako. Veliki dio dana za nezaposlenu osobu ode na potragu za poslom. Problem je što potraga za novim poslom u prodaji ne traje od 9-17.

Jer potraga ne znači slanje molbi i životopisa putem emaila. Ona znači i istraživanje poslodavaca, radnih uvjeta, najboljih načina kako pristupiti poslodavcu, direktno pozivanje željenog poslodavca...

Nezaposlena osoba koja stvarno želi pronaći dobar posao u prodaji može uložiti 30-40 sati tjedno u svoju potragu. To znači da biste u potragu za novim poslom u prodaju potrošiti 6 – 8 sati dnevno.

Zvuči puno, no ako stvarno želite pronaći dobar posao tada morate uložiti veliki trud.

Za one koje rade honorarne poslove

Oni koji rade honorarne poslove ili rade pola radnog vremena te žele pronaći stabilan posao u prodaji na puno radno vrijeme morat će uložiti nešto manje vremena u traženje.

Sama činjenica da ste zaposleni u nekom obliku smanjuje broj sati koje ćete moći uložiti u potragu za poslom. No svejedno gledajte da 20 – 25 sat tjedno uložite u lov na prodajni posao.

Za one koji žele promijeniti posao

Ako ste trenutno nezadovoljni trenutnim poslom u prodaji i tražite novi prodajni posao onda ste u nezavidnoj poziciji. Vaš trenutni posao uveliko diktira količinu vremena koju možete uložiti u potragu za novim poslom.

Bez obzira na to, 10 -15 sati tjedno biste si morali omogućiti ako se stvarno želite izvući iz trenutne situacije.

15, 30 ili čak 40 sati tjedno za traženje posla zvuči puno, ali zapravo i nije. Svatko tko je nezaposlen zna da mu to stanje oduzima puno mentalne energije jer stalno razmišlja o tome kako očajnički mora pronaći novi posao.

Nezaposlena osoba ili osoba koja želi naći bolji, novi posao može se naći u situaciji u kojoj joj se čini da cijeli dan ulaže neke napore, a oni ne rađaju plodove. Postavlja se pitanje onda, koliko zapravo vremena je uloženo u efektivno traženje posla?

Dakle, brojke koje smo naveli su putokaz i vremenski okvir koji morate imati kako biste mogli organizirati vlastite aktivnosti u traženju posla koje će imati smisla te će na kraju uroditi plodom.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...