Neugodnosti na koje možete naići u potrazi za poslom

Nezaposlena osoba je u stresnoj poziciji u životu. A proces traženja posla i samo zapošljavanje te dolazak na novo radno mjesto dovoljno je stresno samo po sebi. U potrazi za novim poslom određeni postupci poslodavaca i osoba koje obavljaju razgovore za posao znaju nas često dovesti u situacije gdje se često zapitamo: "Bože gdje sam ja to došao?" i "Što je meni ovo trebalo!?"

Navest ćemo neke od tih situacija kako bi ih u budućnosti znali prepoznati i reagirati na njih:

Poslodavci koji vam ne daju puni opis posla koji ćete morati obavljati

Neugodna je situacija u kojoj dođete na razgovor za posao, a ispostavi se da nije uopće riječ o poslu koji je naveden u oglasu. Još gora je situacija u kojoj prihvatite određeni posao, da bi prvi radni dan shvatili kako ono što morate obavljati veze nema s onim što vam je osoba u razgovoru za posao opisala.

Nezainteresiranost osobe koja obavlja razgovor za posao

Izrazito neugodna situacija u kojoj ste na razgovor za posao došli puni entuzijazma samo da biste kroz razgovor i postupke poslodavca ili osobe koja je zadužena za selekciju kandidata shvatili kako uopće nije prisutni u razgovoru. Provjeravanje poruka i poziva na na mobitelu za vrijeme razgovora dovodi vas do toga da se pitate: "Što ja radim ovdje kad dotičnog uopće ne zanima što ja pričam?" U jednu ruku bi tada sigurno najradije napustili razgovor, a s druge strane ne želite ispasti nekulturni.

Poslodavac koji je naizgled oduševljen vama, ali vam se nakon razgovora nikad više ne javi.

Vjerujem da se to svima dogodilo barem jedanput u životu. Razgovor za posao prođe odlično, svidjeli ste se poslodavcu, štoviše oduševljen je vama. A onda muk! Ni riječi više, niti vam se javlja sa povratnom informacijom o tome da li ste dobili posao ili niste, niti odgovara na vaše pozive. Takvo ponašanje je gotovo normalno na današnjem tržištu, ali nas uvijek iznenadi i iznova razljuti ako nam se takvo nešto dogodi.

Neodlučni poslodavci

Ne samo da se ne mogu odlučiti koju biste točno poziciji u tvrtki trebali zauzimati. Nego, i kad se naizgled odluče za vas i kažu kako će vam se javiti u roku od 24-48 sati. Ne jave se niti nakon tjedan dana.

Poslodavac koji povuče ponudu

Definitivno najgora situacija koja vam se može dogoditi, pogotovo ako ste već zaposleni pa želite direktno prijeći s jednog na drugo radno mjesto. Sve dogovorite, čak i odredite datum početka rada, date otkaz. I tada udar! Poslodavac u zadnji tren javlja kako dogovor otpada i ostavi vas na cjedilu.

Ovo su samo neke od neugodnih stvari koje se mogu dogoditi u potrazi za poslom. Nisu navedene s ciljem da prestraše one koji traže novi posao, nego da doda još jednu dodatnu dozu opreza kako biste bili svjesniji što se sve može dogoditi i kako biste se znali postaviti prema određenoj situaciji.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...