Osnove prodajnog procesa!

Bez obzira u kojoj prodajnoj tvrtci, poduzeću ili kompaniji budete radili, kao novi prodavači morate znati što je to prodajni proces. Isto tako morate znati da su osnove prodajnog procesa uvijek iste te ih morate svladati. Naravno kako budete bolji u svom prodajnom poslu po stečenom iskustvu ćete prilagođavati i usavršavati prodajni proces.

No za početak morate znati od kojih se faza prodajni proces sastoji:

Proaktivna potraga za novim klijentima

Ovo je prvi i najvažniji korak u prodajnom procesu. Kao prodavač morate pronaći potencijale klijente koji bi mogli biti zainteresirani za proizvode i usluge koje vi nudite. Što više potencijalnih klijenata pronađete to će na kraju prodajnog procesa biti više klijenata koji će se odlučiti na kupovinu vaše usluge ili proizvoda.

Ovaj dio prodajnog procesa nikada ne prestaje te ga uvijek iznova morate pokretati kako vaš prodajni lijevak ne bi ostao prazan.

Prvi sastanak

Nakon proaktivne potrage za novim klijentima dolazi prvi sastanak. On je nužan kako bi započeli na izgradnji odnosa s klijentom. Na prvom sastanku želite ugrubo saznati koje su želje i potrebe potencijalnog klijenta. Ukoliko je moguće svakako dogovorite i drugi sastanak

Faza otkrivanja

Ona počinje drugim sastankom u kojem želite detaljnije saznati koje su usluge i proizvodi zaista potrebni vašem klijentu kako bi znali koje usluge/proizvode trebate ponuditi.

Prezentacija/ponuda

Većina ima krive pretpostavke da prodavači većinu svog vremena provode prezentirajući svoje usluge, no to dakako nije istina. Prezentacija usluge dolazi tek nakon dobro odrađena prva tri koraka.

Zaključivanje prodaje

Dio prodajnog procesa koji zna biti najstresniji, no ne mora biti ukoliko ste kvalitetno odradili prethodne korake. U prodajnoj profesiji postoji puno različitih tehnika zaključivanja prodaje, a vi ćete sistemom pokušaja i pogreške morati pronaći onu tehniku koja vam najbolje odgovara.

Post prodaja

Zaključenjem prodaje vaš prodajni proces nije završio. Morate se nastavit brinuti o klijentima kako bi bili zadovoljni te ih u određeno vrijeme opet uključiti u prodajni proces.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...