Osobni marketing mix.

Još od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća, otkad je pojam marketing mix postao poznat, prihvaćeni i raširen, prvo u SAD-u, a onda i u svijetu, svaki poduzetnik menadžer i marketinški stručnjak složit će se kako lansiranje novog proizvoda ili usluge na određeno tržište mora biti popraćeno i kvalitetnom primjenom ovog marketinškog načela.

S obzirom na to da smo već prije povukli paralele između klasičnog i gospodarskog djelovanja jedne tvrtke ili poduzetnika te aktivnosti osoba koje traže bolje ili novo radno mjesto, kao što smo i dokazali valjanost takvog pristupa, došao je trenutak da se upoznamo i s osobnim marketing mixom.

Pozabavimo se prvo klasičnim marketing mixom.

Kad uvodimo proizvod ili uslugu na tržište, moramo imati jasno koncipiran proizvod koji će izazvati potražnju zbog svojih karakteristika.

Isto tako moramo definirati puteve distribucije, tj. odgovoriti na pitanje kako će kupac ili korisnik doći do toga što nudimo (direktna prodajam, Internet, zastupstva, maloprodaja itd.)

Nakon oblikovanja proizvoda prema željama tržišta i otvaranja distribucijskih kanala, moramo se pozabaviti promocijom, odnosno pronaći najbolje načine informiranja tržišta o našoj ponudi, povećavati svijest i znanje da postojimo i uvjeriti ih u prednosti naše ponude.

Na kraju, ali ne manje važno, bitno je osmisliti cijenu za našu ponudu koja će biti tržišno prihvatljiva i gospodarski rentabilna.

To su elementi klasičnog marketing mixa.

Osobni marketing mix koristi se istom filozofijom razmišljanja, te se sastoji od sljedeća četiri ključna elementa:

- učinkovito oblikovanje životopisa

Ono što je oblikovanje proizvoda za poduzetnika, to je pisanje životopisa i molbi za posao za nas u ovom slučaju.

- proaktivni kanali kontaktiranja s ciljanim poslodavcem i gospodarskom granom

Ovaj element marketing mixa definira na koje sve načine planiramo pristupiti ciljanim poslodavcima i gospodarskim granama, i kako najučinkovitije možemo "distribuirati" informaciju o sebi

- samopromocija i stvaranje osobnog branda

Ovdje moramo odgovoriti na pitanje što moramo učiniti kako bih se pozitivno profilirao i istaknuo na tržištu rada i zapeo za oči budućim poslodavcima

- određivanje visine željenih novčanih primanja

Naš "proizvod" koji nudimo jest naš rad, stoga moramo definirati ciljani iznos koji će istovremeno biti tržišno prihvatljiv i realan, a opet zadovoljavati naše životne i druge potrebe.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...