Ostavite odličan prvi dojam!

Znati ostaviti dobar prvi dojam važno je u privatnom životu, a možda još važnije u životu jednog prodavača. Znanstvenici su potvrdili da je za stvaranje prvog dojma potrebno 7-17 sekundi prije nego li osoba preko puta nas stvori mišljenje o nama.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostavite dobar prvi dojam:

Neka druge osobe budu u centru pozornosti

Neka druge osobe budu u centru vaše pozornosti nemojte se izgubiti u riječima samohvale. Nitko ne želi komunicirati s osobama koje isključivo pričaju o sebi te stalno žele biti u centru pozornosti. Budete li stalno u centru pozornosti nećete imati puno prilike sklopiti nova prijateljstva i poznanstva.

Naučite slušati

Svatko voli pričati, a nitko slušati. Vi budite drugačiji, više slušajte, no što pričate i sigurno ćete biti omiljen osobi s kojom komunicirate. Isto tako svojim govorom tijela pokažite da slušate. Gledajte osobu u oči i pokažite da slušate i razumijete ono što vam se priča.

Pamtite imena

Budite dobri u onome u čemu većina nije, a to je pamćenje imena. Svatko voli čuti svoje ime stoga ga zapamtite kod upoznavanja te ga kroz razgovor upotrebljavajte te oslovljavajte osobu njegovim imenom.

Ne trudite se uvijek biti u pravu

Svi mi volimo biti u pravu u razgovoru oko nečega do čega nam je stalo. No ulaziti u prepirke s osobom koju smo tek upoznali stvarno nema smisla. Oduprite se porivu da budete stalno u pravu.

Odijenite se u skladu sa situacijom

Bez obzira što drugi pričali, izgled je važan. Uvijek budite odijeveni u skladu sa situacijom. Svaka situacija zahtjeva od vas da poštujete određeni kodeks ponašanja i odijevanja. Ako znate da ćete se uskoro naći u nekoj situaciji za koju niste sigurni kako biste trebali biti odjeveni, raspitajte se malo. Ne dozvolite si da u važnim poslovnim trenucima odskačete od sredine u kojoj se nalazite

Riječi su važne

Istina je da su djela važnija od riječi, ali u razgovoru su riječi daleko važnije. Po širini vašeg vokabulara te po upotrebi riječi u razgovoru ljudi će stvarati mišljenje o vama. Osim toga koje riječi upotrebljavate važno je i kako ih izgovarate. Govorite razgovijetno i dovoljno glasno da vas svi razumiju, nemojte mumljati i govoriti sebi u bradu.

Držite se barem nekih od ovih savjeta i smanjit ćete šanse da se osramotite kod prvog susreta s nekom osobom.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...