Pet lekcija naučenih iz intervjua za prodajni posao

Intervju za posao može biti stresna situacija , pogotovo ako  na njega idete nespremni.  Osobe koje će vas intervjuirati imaju upravo taj zadatak, podvrgnuti vas stresu i vidjeti kako reagirate pod pritiskom. Oni vam neće dozvoliti puno vremena za odgovore, jer prije ili poslije vas moraju odraditi i ostale kandidate za posao u prodaji. Stoga se za intervju trebate dobro pripremiti, kao što biste se pripremili za prodajni sastanak. Što je priprema temeljitija time su i šanse za dobivanjem posla veće. Pet lekcija koje su prodajni profesionalci naučili iz intervjua za posao:

1.Poslovni bonton

Na zakazani intervju morate doći na vrijeme, kašnjenje će vas automatski eliminirati u odnosu na druge kandidate. Bolje je doći 10 minuta ranije pa pričekati nego li doći iza dogovorenog vremena.

Dress code mora biti na najvišem nivou, muškarci obavezno u odijelu, a ženama se ne preporuča izazovno odijevanje. Prvi dojam je najbitniji i on se stvara u samo osam sekundi i kasnije se teško mijenja.

Predstavite se i rukujte uz čvrst stisak ruke, koji  bi trebao trajati barem tri sekunde, time ste dali do znanja da ste zainteresirani.

Isključite obavezno svoj mobilni telefon, nijedan zvuk se ne bi smio čuti za vrijeme intervjua pa čak niti vibracija.

2.Pripremite svoju prodajnu priču

Svi ispitivači vole čuti od vas neku priču koja naglašava vaše iskustvo sa poslodavcima iz proteklih poslova. Fokusirajte se na svoje vještine i naglasite kako ste skloni timskom radu i preuzimanju odgovornosti u situacijama  gdje ste riješili neke od većih prodaja.

3.Postavljajte pitanja

Ako ne pokazujete nikakv interes ili znatiželju o tvrtki u kojoj biste željeli raditi, niti vi njima nećete biti interesantni. Napravite prije intervjua malo istraživanje o tvrtki te pripremite koja pitanja ćete postaviti.

4. Aktivno slušati i učiti

Voditelji intervjua će vam prenositi informacije o poslu koji vas očekuje. Slušajte pozorno i pokazite posvećenost, pitajte ono što vam nije jasno. Postavljanjem pitanja ćete dati do znanja da ste zainteresirani te da pozorno pratite.

5. Razgovarajte o plaći

Ukoliko cijenite svoj dosadašnji rad u prodaji, i možete dokazati mjerljive rezultate iz bivših tvrtki, imate potpuno pravo razgovarati o plaći. Postavite pitanje: Što može očekivati netko poput mojeg obrazovanja i iskustva u prodaji u vašoj tvrtki i branši u kojoj poslujete?

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...