Poslušajte ove savjete i imati ćete dobru prodaju!

Kada budete počeli raditi u prodaji shvatit ćete da je gubitak klijenata nešto što se događa redovito i da od toga nisu pošteđeni ni najjači prodavači. Iako se moramo truditi da ne gubimo olako klijente, to je nešto s čim se moramo pomiriti i ne treba nas toliko uzrujavati, ali samo pod jednim uvjetom – morate imati konstantan priljev novih klijenata.

Dokle god je priljev novih klijenata veći od gubitka starih imat ćete pozitivne prodajne rezultate. Ukoliko vašom strategijom ne uspijete osvojiti razuman broj novih klijenata, a gubita starih se iz mjeseca u mjesec povećava, znajte da ste u nevolji.

Kako biste izbjegli ovaj problem i shvatili zbog čega neki prodavači gube stare i ne uspijevaju osvojiti nove klijente dat ćemo vam nekoliko savjeta.

Morate znati tko su vaši idealni klijenti

Ako želite dobro i uspješno prodati onda morate znati kome treba prodati. Morate znati tko je vaš idelani klijent, odnosno klijent kojeg najviše interesiraju vaše proizvodi i usluge.

Jako puno prodavača ne razmišlja previše o ovome i onda se događa da pokušavaju prodati svima umjesto ciljanim osobama koje imaju najveći interes za njihove proizvode i usluge.

Analizirajte vaše proizvode i usluge i razmislite koja će vrsta klijenata imati najviše koristi od vaših proizvoda i usluga.

Nikad ne pokušavajte osvojiti nižom cijenom

Čest potez pri osvajanju novih klijenata je nuđenje niske cijene usluga i proizvoda. Ponekad je to dobar potez, ali generalno gledano, niska cijena nije argument s kojim se želite redovito boriti za klijenta.

Ako je niska cijena jedino "pozitivno" što imate onda ste u nevolji, jer uvijek postoji netko tko može razbiti i dodatno srušiti tu nisku cijenu.

Umijesto cijenom borite se vrijednostima, odnosno koristima vaših proizvoda i usluga. Klijentima prije svega pokažite i dokažite koristi i vrijednosti koje za njih vaše usluge i proizvodi donose.

Prilagodite vašu prodajnu prezentaciju

Ako želite da vaša prezentacija osvoji klijenta onda ju prilagodite prema potrebama klijenta. Previše prodavača pronađe jednu formulu prezentacije i onda svakom klijentu prezentiraju na isti način. Naravno to je pogrešno, jer jedan način prezentacije će teško pogoditi više ljudi.

Prezentaciju morate pripremati, a najbolji način za to je istraživanje klijenata kojima ćete prezentirati. U današnjem dobu interenta ovaj korak je veoma lagan. Cilj istraživanja je shvatiti koje potencijalne probleme i potrebe ima vaš ciljani klijenti, kako bi znali koja riješenja morate ponuditi i na koji naičin.

Niste dosljedni u "follow up-u"

U prodaji je poznata činjenica da se prodati uspjeva nakon 5- 12 kontakata. Većina prodavača stane na trećem kontaktu ili pozivu telefona.

Morate shvatit da je važno održavati započeti odnos sa potencijalnim klijentima jer se u svakom sljedećem kontatku krije prilika za uspješnu prodaju.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...