Savjeti za prodavače početnike

Prodaja je izazovan posao i nije lako pohvatati sve konce ako ste novi u prodajnom poslu. Što se prije uhodate u posao lakše će te raditi a produktivnost će porasti.

Na sljedeće načine možete svladati vaše prve korake u novom prodajnom poslu:

Ne očekujte da će vam posao pasti s neba.

Vaši potencijalni klijenti su zauzeti ljudi i da bi vas primijetili vi morate doći k njima. Možda baš traže ono što vi nudite.

Priprema je najvažnija u svakom poslu.

Pripremite se za vašeg klijenta naučite sve o proizvodu ili usluzi koju prodajete, o klijentu sa kojim će te komunicirati. Dobra priprema i razrada plana je potrebna neovisno o tome da li radite prezentaciju obavljate telefonski poziv ili razgovor uživo.

Izgradite mrežu poznanstava.

To je od ključne važnosti za svakog prodavača. Dobra poznanstva vam uvelike mogu olakšati u pronalasku novih klijenata. Ako ste novi u poslu kod stvaranja poznanstava vaš cilj bi trebao biti stvaranje povjerenja.

Vodite evidenciju o svim aktivnostima koje prodaja zahtjeva.

Od telefonskih poziva, sastanaka do toga koliko ste usluga prodali. Jedino tako možete imati u uvid koje su vam jake a koje slabe strane na kojima treba raditi.

Isprobavajte nove stvari.

Jedino je promjena stalna pa se tako želje i potrebe klijenata mijenjaju. Budite fleksibilni u pristupu prodaji i ne ustručavajte se isprobavati nove tehnike prodaje.

Prihvatite odbijanje.

Nitko ne voli biti odbijen ali je to sastavni dio prodajnog posla. Pronađite način kako se efikasno nositi sa time. Jedino je to način da budete uspješan prodavač.


Postavite si ciljeve.

Ciljeve koje vam poslodavac postavi su minimum koji morate ispuniti. Najčešće su to ciljevi i dijelovi prodajnog posla koji vas možda i ne će zanimati, a treba ih odraditi. Ako stvarno želite biti dobar prodavač morate si sami postaviti ciljeve. Oni će vas gurati naprijed, na put na kojem će te se stalno usavršavati i time postati bolji prodavač.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...