Slušate li?

  U razgovoru s nekim skloni smo tome da više govorimo nego što slušamo. To nije ništa čudno, naprotiv to je normalna ljudska potreba da ga se čuje i da bude shvaćen. No, ukoliko želite biti dobar prodavač tada morate znati graditi dobre odnose s klijentima. A izgradnja dobrog odnosa počinje komunikacijom. Znati kvalitetno komunicirati od presudne je važnosti u prodajnom poslu, ali i životu općenito.

Ukoliko želite poboljšati svoje komunikacijske sposobnosti tada preuzmite sljedeći prodajni recept 70/30. Dakle, 70% vremena slušajte, a ostalih 30% govorite i postavljajte pitanja.

S obzirom da većinu razgovora slušate sugovornika trebate se naučiti aktivno slušati, a ne samo kimati glavom i praviti se da slušate.

Dajemo vam šest savjeta kako biste izbrusili vještinu slušanja:

1. Dok slušate, nemojte se striktno usredotočiti samo na riječi koje sugovornik izgovara. Nekada ljudi teško artikuliraju svoje želje i mišljenja. Zato slušajte između redova te pokušajte shvatiti što vam sugovornik želi poručiti.

2. Ukoliko niste točno shvatili što vam je netko htio poručiti, pitajte za pojašnjenje nemojte pretpostavljati što je netko mislio.

3. Obuzdajte svoj ego dok vam netko govori. Nemojte razmišljati o mogućem odgovoru, koliko će odgovor pametno zvučati ili koliko ćete mudri ispasti u razgovoru. Jer dok razmišljate ne slušate.

4. Govorom tijela pokažite osobi da ju slušate. Ukoliko osoba po vašem govoru tijela vidi da ne slušate pozorno, brzo će htjeti završiti razgovor.

5. Ponekad se ponašajte kao istražitelj. Kada vam osoba priča neki doživljaj ili anegdotu prvo pozorno poslušajte priču do kraja. Tada, kao i istražitelj postavljajte pitanja s namjerom da saznate što više detalja iz priče.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...