Što će morati raditi podavači u budućnosti?

Svjedoci smo sve većeg i bržeg razvoja tehnologije koja zauzima ljudima radna mjesta. Do 2020 će 47% radnih mjesta biti automatizirano te neće zahtijevati ljudsku intervenciju, osim u smislu održavanja.Tako će se automatizirati autoprijevoz, razne vrste proizvodnje koje će zamijeniti 3D printeri, a među ostalim radnim mjestima koja će biti automatiziranabit će i radna mjesta u prodaji.

Da, i prodavači su zamjenjivi. Već sad vidimo kako se u Americi otvaraju trgovine bez prodavača, te je sve veći porast online kupovine i u našim krajevima. No, ipak neće baš sva mjesta u prodaji biti zamijenjena zbog toga što kod kupovine određenih proizvoda i usluga, pogotovo onih više cjenovne vrijednosti, čovjek i dalje traži osobni kontakt s prodavačem kako bi mogao donijeti kupovnu odluku.

Dakle, u prodaji će dosta radnih mjesta nestati, a ona koja će ostati od prodavača će zahtijevati dodatan trud i znanja kako bi ostali konkurentni u prodaji.

Evo nekoliko stvari koje ćete morati raditi kao prodavači u budućnosti:

Morat ćete se brendirati.

Izgradnja osobnog branda u prodaji korisna je stvar i u današnjem vremenu, pogotovo u B2B prodaji. U budućnosti ovo će biti nužnost za sve koji žele uspjeti u prodaji. Temelj svake prodaje je izgradnja povjerenja kod potencijalnih klijenata. Bez povjerenja nema ni prodaje!

Glavni cilj osobnog brandiranja, odnosno izgradnje pozicije stručnjaka je približavanje klijentima na temelju povjerenja. Kako biste mogli izgraditi povjerenje morate biti blizu klijentima, a u današnjem vremenu i budućnosti to znači morate biti prisutni na internetu i društvenim mrežama.

Vašim nastupom na društvenim mrežama morat ćete graditi poziciju stručnjaka, vlastiti brand, a time i povjerenje kod potencijalnih klijenata.

Morat ćete znati pravilno educirati klijente!

Ovo je samo nastavak priče o osobnom brendiranju i izgradnji pozicije stručnjaka. S obzirom na to da su klijenti obasuti ogromnom količinom informacija koje utječu na njihov kupovni proces, vaš zadatak će biti da na pravilan način educirate klijente.

Vaši potencijalni klijenti kroz ogromnu količinu upijenih informacija upijaju i loše informacije. Loše informacije tada utječu na to hoće li klijent kupiti od vas ili ne. Morat ćete klijenta educirati i odučiti od loših informacija.

Morat ćete znati postavljati relevantna pitanja!

Postavljanje pitanja u prodajnom razgovoru važan su dio uspješne prodaje danas, a bit će još važniji u budućnosti. Pitanja će i dalje biti alat kojime ćete uspješno otkrivati potrebe i zaključivati prodaju. Postavljanjem relevantnih pitanja odvojit ćete se od ostatka prodajne sile.

Morat ćete znati tumačiti prodajne podatke!

Već sada velike tvrtke izvlače i stvaraju ogromne podatke o ponašanjima potencijalnih i stalnih kupaca/klijenata. Podaci se sakupljaju kako bi se moglo protumačiti motivi, želje i potrebe koje će im pomoći u budućoj prodaji proizvoda i usluga. Isto tako, veliki dio podataka se skuplja i putem društvenih mreža, uglavnom kako bi se saznalo koji proizvodi i usluge su najinteresantnije klijentima te gdje se nalaze njihovi ciljani klijenti.

Međutim, kako to da iako svi prikupljaju podatke o klijentima neki su uspješniji, a neki manje uspješni? Odgovor leži u načinu i sposobnosti tumačenja prikupljenih podataka. Trenutno, prosječni prodavač ne barata takvim podatcima koje tvrtka pribavlja, no u budućnosti prodavači će imati pristup takvim podacima te će ih morati znati tumačiti kako bi znali gdje moraju uložiti njihov prodajni napor.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...