Što čini prodajnog profesionalca?

Vjerujem da u ovom trenutku negdje neka osoba nešto prodaje. Hoću reći da prodavača bilo koje vrste ne nedostaje, ono čega kronično nedostaje su prodajni profesionalci. Samo zato što se netko bavi prodajom osam sati dnevno kako bi zaradio za život ne znači da je profesionalac, isto kao što osoba koja trenira u teretani svaki dan zbog zdravlja nije profesionalni sportaš. Profesionalac u bilo čemu se razlikuje od običnih smrtnika po stavu i odnosu prema onom što radi, te kvalitetama koje posjeduje, a razvijao ih je teškim radom. Za one koji ulaze u prodaju i pritom bi se htjeli izdići iz mora loših prodavača i zasjati kao prodajni profesionalaci navest ćemo neke od osobina koje profesionalac mora posjedovati, te njegovati:

Ljubav prema poslu

Kao i u svakom drugom poslu i u prodaji ima puno ljudi koji ne vole svoj posao. Većina prodavača radi svoj posao jer nisu mogli naći drugi posao, a ovim poslom mogu nekako pokriti mjesečne troškove. Kad opazite dobrog prodavača koji voli svoj posao treba znati da možda na početku svoje karijere i nije baš volio svoj posao. Na početku mu je vjerojatno bilo teško i nije mu se sviđao taj posao, te je odrađivao minimum onoga što se mora. No s vremenom je zavolio neke aspekte prodaje i time se počeo razvijati u određenom pravcu prodajne branše.

Ljubav prema učenju i usavršavanju

Već i ptica na grani zna da ukoliko radite u prodaji osobni razvoj i učenje nije izbor nego jedina opcija koju imate ako želite opstati u prodaji. Ono što razlikuje prodajnog profesionalca od ostatka prodavača jest to da on ne čeka da mu poslodavac osigura edukaciju, ako je nema sam će si ju osigurati.

Integritet

Čime god da se bavite ovo je važna osobina, ali kad ste prodavač ova osobina je od presudne važnosti. I sami znate da se na prodavače gleda kao na mutikaše kojima je u cilju podvaliti nešto kupcu kako bi zaradili. Dosta prodavača je samo krivo za takvu sliku o sebi, no ukoliko želite dugoročno opstati morate igrati pošteno. Cilj prodaje i jest prodaja, ali ne pod svaku cijenu. Važno je zadobiti povjerenje i zajedno s klijentom doći do željenog rješenja koje odgovara i vama i njemu.

Ponosi se svojim poslom

Prodajni profesionalci se ponose svojim poslom i to ne kriju. Svjesni su da rade težak posao u kojem moraju zadovoljiti i poslodavca i klijenta. Uživaju u kontaktima s klijentima, te znaju da ne predstavljaju samo sebe nego i tvrtku za koju rade. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...