Što je plan profesionalnog razvoja u prodaji?

Plan profesionalnog razvoja u prodaji ne razlikuje se u mnogome od poslovnog profesionalnog plana pri osnivanju tvrtke ili pokretanju poduzetničkog projekta. Jedan od osnovnih ciljeva plana profesionalnog razvoja jest stvoriti svijest kod pojedinca o tome da se on u malo čemu razlikuje od klasičnog poduzetnika.

Dok je cilj poduzetnika u gospodarstvu postići poslovni uspjeh te stabilan i dugoročan rast tvrtke, cilj "poduzetnika" na tržištu prodajne radne snage je postići radni uspjeh te stabilan i dugoročan prosperitet za sebe i svoju obitelj. Taj cilj nije ništa manje ozbiljan ili manje vrijedan od ciljeva klasičnih poduzetnika, stoga se plan profesionalnog razvoja temelji na iskustvima pri pisanju klasičnih poduzetničkih poslovnih planova koji potanko razrađuju sve preduvjete potrebne za uspjeh i služe kao temelj za kasniji razvoj i upravljanje tvrtkom.

Po završetku izrade plana profesionalnog razvoja bit ćeš sposoban napisati i poslovni plan za pokretanje poduzetničkog pothvata jer će ti takav način razmišljanja biti vrlo poznat.

Dakle, plan profesionalnog razvoja u prodaji opisuje razvojne ciljeve, iskustvo, planove, sposobnosti i okruženje u kojem sudionik djeluje kao dio tržišta prodajne radne snage te jasno naznačuje u kojem se smjeru sudionik na tom tržištu želi razvijati. Dobro napisan plan profesionalnog razvoja prikazuje svrhu djelovanja, realno opisuje trenutačnu individualnu i opću situaciju, precizno obilježava hodogram i u konačnici budi proaktivan stav prema razvoju prodajne karijere.

Savjeti za pripremu plana

Nekoliko savjeta za pripremu plana pomoći će ti pri započinjanju rada na ovom projektu, kao i da razviješ realne ciljeve i očekivanja.

Vrijeme

Budi spreman potrošiti puno vremena radeći na izradi plana. Početno razvijanje zahtjevat će od tebe znatne količine razmišljanja, istraživanja i iskrenog te temeljitog pristupa temi. Inicijalni plan će nakon završetka izrade postati temelj za česte promjene. Plan profesionalnog razvoja u prodaji nije Sveto pismo, već motivator za promjene koji možeš prilagođavati trenutačnoj situaciji i promjeni prioriteta.

Ključno je početi prenositi misli, ideje, vizije i planove na papir, što će ti omogućiti da konkretno upravljaš čitavim procesom razvoja svoje prodajne karijere.

Sredstva za pripremu plana

Uz čvrstu volju i jasnu viziju, za izradu plana profesionalnog razvoja potrebni su ti određeni alati. Osim računalom na kojem ćeš pisati plan, možeš se poslužiti i srodnom literaturom koja se bavi prodajom, upravljanjem karijerom ili izvorima s interneta koji će ti olakšati proces formalnog oblikovanja plana, ali i pomoći u stvaranju generalne ideje o tome što želiš postići u svojoj prodajnoj karijeri u nekom određenom razdoblju.

Samo, zapamti da ti niti jedna knjiga niti internetska stranica ne mogu dati konačan odgovor na pitanje što želiš od svoje profesionalne karijere. To je pitanje na koje sam moraš dati odgovor.

Sredstva za istraživanje

Nije dovoljno smo imati viziju što želimo postati, kako želimo napredovati i gdje želimo biti za 5 godina. Svatko od nas mora biti sposoban provesti i određena objektivna istraživanja. Želje i vizije koje nisu provjerene u realnom svijetu činjenica mogu postati zamke i stranputice te izvor budućih razočaranja.

Stil pisanja

U planu profesionalnog razvoja u prodaji moramo koristiti jezik koji je prije svega proaktivan, pozitivan, uzbudljiv, direktan i uvjerljiv. Čitajući tvoj plan, i ti i drugi koji ga čitaju moraju biti oduševljeni te moraju osjetiti val sigurnosti i pozitivnosti, ustrajnosti i motiviranosti.

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...