Što učiniti kad netko zatraži popust?

Svi žele uštedjeti. Ne treba biti previše mudar da bi se to moglo zaključiti. Ono što morate znati kod popusta da ćete se u svom radu u prodaji često susretati sa klijentima koji će tražiti popuste. Inertni dio nas instiktivno želi dati popust kako bi bez većeg otpora zaključili prodaju, onaj drugi dio nas se baš ne slaže sa time i želio bi zaključiti prodaju sa što većom cijenom. Pitanje se postavlja: "Što učiniti kad netko zatraži popust, koji dio nas slušati?"

Odgovor ovisi o kontekstu, ali ugrubo rečeno ne bi trebali davati popuste tako olako i pogotovo, ako ga nitko nije tražio. Jer, ovo sam vam zaboravio reći, ima prodavača koji automatski daju popust bez da je klijent i pitao.

Nije grjeh dati popust klijentima, ako će to učvrstiti vaš odnos. Kod davanja popusta važno je sa klijentom doći do win/win dogovora. Dakle, ako klijent traži određeni popust vi tražite nešto korisno za uzvrat.

Recimo da prodajete uslugu više vrijednosti i klijent želi vašu uslugu, ali mu vaša ponuda malo probija budžet i zato traži popust. Jedno od mogućih rješenja jest dati klijent popust, a zauzvrat osigurati da će u narednih nekoliko mjeseci klijent koristit vaše usluge.

Poanta je da klijenti moraju znati da ne dajete olako popuste, jer će vas u protivnom iscijediti. Ono što će se onda dogoditi da ćete imati puno zaključenih prodaja, ali po kakvim cijenama. Vaši poslodavci, a ni vi nećete biti zadovoljni krajnjim rezultatom.

Kod davanja popusta vodite se izrekom: "Nemam ja toliko duge gaće koliko mi ih klijent može spustiti"

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...