U 7 koraka do dobre prodajne prezentacije

Nekada davno, zapravo ne tako davno, otprilike do prije 15 godina prodaja je bila puno lakši posao, no što je danas.

Klijenti su imali veću kupovnu moć, a samim time manje je vremena bilo potrebno kako biste nekog uvjerili da kupi od vas.

No, danas je situacija znatno drukčija. Klijenti više nemaju toliku kupovnu moć pa prije nego li se odluče kupiti nešto, dobro istraže svaku moguću opciju. Čak kada klijenti zakucaju na vaša vrata ili vi na njihova, potrebno je imati dobre prezentacijske vještine kako biste klijenta uvjerili u ispravnost njihove odluke.

Ovih 7 savjeta će vam pomoći kako bi dobili sliku o tome, što je potrebno za uspješnu prodaju.

Definirajte idealne klijente

Bez obzira na koju prodajnu branšu ciljate, znajte da je prodaja naporan posao. Stoga ne želite trošiti vrijeme na klijente koji vam neće donijeti dobre prodajne rezultate.

Dakle, morate definirati idealnog klijenta kako biste znali kome ćete ponuditi svoje usluge i proizvode.

Pripremite se

Prije nego li krenete u interakciju sa svojim ciljanim klijentima, istražite koji su njihovi interesi, želje i potrebe. Ako su vaši potencijalni klijenti obrti i tvrtke, istražite sve o njihovom radu te o radu njihove konkurencije. Dobra priprema kroz istraživanje će vam pomoći u stvaranju odlične prezentacije.

Ponudite rješenja

Nakon pripreme kroz istragu potencijalnih klijenta, razmislite kakva rješenja posjedujete za njihove probleme. Prezentiranjem rješenja za određene probleme koje vaš potencijalni klijent ima učinit će vašu prezentaciju privlačnijom.

Pripremite se na primjedbe

Bez obzira koliko ste se dobro pripremili, lako je moguće da će potencijalni klijent imati primjedbe na neke točke prezentacije. U pripremi prezentacije razmislite o tome, koje primjedbe bi potencijalni klijent mogao imati te osmislite adekvatan odgovor.

Naučite slušati

U prodajnoj prezentaciji ćete većinu vremena vi pričati, ali isto tako vaš klijent će vjerojatno imati što za reći. U tim trenucima morate znati slušati, ključno je da i klijent bude uključen u prezentaciju. Prodajna prezentacija bi zapravo trebala više sličiti na dijalog, nego na monolog.

Učinite korak dalje

Na kraju prezentacije jednostavno morate otići korak dalje, tu priča ne staje. Ukoliko ste na prvom sastanku s klijentom, a klijent se čini nesiguran, dogovorite drugi sastanak. U konačnici idite ka zaključivanju prodaje.

Pitajte za preporuku

Nakon uspješno odrađenog prodajnog posla, nakon kojeg ste i vi i klijent zadovoljni, pitajte klijenta da vas preporuči. Zadovoljan klijent gotovo uvijek će vas rado preporučiti svojim prijateljima i poznanicima. 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...