U ljubavi, ratu i traženju posla sve je dopušteno!

Držite se ove maksime!

Naime za razliku od opće prihvaćenog mišljenja da postoje pošten i nepošten način kako se traži i nalazi poželjno radno mjesto, mi radna mjesta smatramo kako postoji pametan i glup način traženja posla

Na ovom mjestu moram istaknuti kako, naravno, ne podržavamo pronalazak novog ili boljeg radnog mjesta uz pomoć rodbinskih, rodijačkih i prijateljskih veza, ili nezakonitih i nemoralnih načina. U ovakvim slučajevima nikad ništa ne završi dobro jer tada obično pogrešna osoba dođe na pogrešno mjesto s pogrešnim razlozima. Ako planirate pronaći željeno prodajno radno mjesto isključivo ovim putem, budite sigurni da će vam se vrlo brzo obiti o glavu.

Ne, ne... Poslovica koju smo naveli na početku znači da je u potrazi za poslom dopušteno apsolutno sve što te na pošten, učinkovit i brz način može približiti ispunjenju konačnog cilja. A to znači da ti je, prije svega, dopušteno koristiti... INTELIGENCIJU.

Recimo, na primjer, kako postoji velika šansa da ćeš dobiti radno mjesto u prodajnoj tvrtki zato što poznaješ nekog tko ima utjecaja. Taj utjecaj i to poznanstvo ne smije biti jedini razlog zbog kojeg ćeš dobiti posao. Ako se to i dogodi, naći ćeš se ne listi za odstrijel svojih kolega. Oni će tvoje prodajno mjesto pretvoriti u deveti krug pakla i bit ćeš označen kao "radna sponzoruša". Činjenica da će te netko pogurati može samo eventualno nauljiti tračnice po kojima ćeš svoj vlak pun znanja, stručnosti, spremnosti na rad i odricanja uvesti u kolosijek zvan novo radno mjesto. Ako si eventualno ušao uz pomoć nekoga, to znači da kasnije moraš dobro zapeti (i duplo više od drugih) kako bi dokazao da je taj povjetarac u leđa bio zaslužen.

S druge strane, postoje ljudi koji smatraju kako im ne treba nitko i nikakvo poznanstvo da nađu novo prodajno radno mjesto. "To je nepošteno to nije u redu!", često zna biti njihova izjava. Eto, recimo, to je primjer glupog načina traženja posla. Jer, a ovo dobro zapamtite (!!!), u hrvatskoj se barem 50% radnih mjesta dodijeli i dobije zato što netko nekoga zna i može preporučiti. I to bez ikakve loše primisli i negativne pozadine. Jednostavno, i poslodavci i zaposlenici vole pronaći jedni druge ako im neka treća strana da blagoslov u vidu kvalitetne preporuke!

Glup način traženja posla također je opće prihvaćeno slanje molbi na otvorene natječaje. Zašto? Pa u startu su ti šanse 50% manje (zbog onih gore navedenih 50%) da ćeš tako naći posao. Još moramo dodati oštru konkurenciju, mogućnost nepoštenih igara (koje ne odobravam) i šanse ti se smanjuju na veličinu zrna graška na dlanu Velog Jože.

Naravno, slanje molbi se ne može zanemariti, ali definitivno ne smije postati primaran način traženja posla. Tako ćemo se ti i ja teže pronaći.

Pametan način traženja posla u prodaji (i generalno) znači uvesti i određenu gradaciju u ponudi radnih mjesta na tržištu rada.

Samo nepromišljena osoba u teškoj situaciji nezaposlenosti inzistira na samo određenoj vrsti radnog mjesta u prodaji.

Pametna osoba procijenit će svako ponuđeno radno mjesto na temelju jasnih i objektivnih kriterija. U ovome priručniku nešto kasnije ponudit ću ti mogućnost kako objektivno procjeniti koristi i slabosti svakog prodajnog radnog mjesta koje ti se ponudi.

U svakom slučaju, ponovit ću – ne postoji dobar i loš način pronalaska posla, samo glup i pametan. Stoga je važno proširiti horizonte i okvire razmišljanja i reći sebi:

"Što još nisam probao, a da bi moglo funkcionirati?"

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...