Važnost govora tijela pri traženju posla u prodaji

Jedna od bitnih stavki pri poslovnom kontaktu je neverbalna komunikacija.  Kroz govor tijela možemo puno saznati o osobi koja je sa druge strane. Mnoga su istraživanja dokazala da je govor tijela ključan faktor u međuljudskoj komunikaciji, te su zapanjući rezultati da čak 55% značenja u komunikaciji ima govor tijela. S obzirom da je međuljudska komunikacija učestala i u prodaji i pri traženju posla, na nju trebamo staviti naglasak.

Prva greška koju morate izbjeći, je nepravilno rukovanje. Prilikom rukovanja imajte čvrst stisak, te se iskreno nasmiješite. Važno je održati kontakt očima jer time pokazujete poštovanje  i zainteresiranost. Ukoliko skrećete pogled pokazujete da niste samopouzdani, a prvi dojam kod sugovornika je najbitniji.

Druga greška je vidljiva nervoza, stoga prije nego što uđete umirite misli i opustite se koliko god je to moguće. Kada sjednete ruke stavite na stol, neka budu opuštene, time ćete odavati dojam samopouzadanja. Također važno je uspravno držanje, povucite ramena prema nazad i sjedite uspravno, nemojte se nipošto izvaliti na stolici.

Trudite se ostaviti dojam samouvjerene osobe, međutim pazite da ne budete arogantni, jer tanka je linija koja razdvaja te dvije osobine. Držite se dostojanstveno i ne dajte se smesti. Poslodavac će vam se shodno tome i odnositi.

Kao i pri prodajnom razgovoru i kod intervjua za posao, pokušajte oponašati pokrete sugovornika tzv. zrcaljenje. Na taj način ćete se svjesno uskladiti  i biti bliski sa ispitivačem. Ispitivač na taj način  podsvjesno zaključuje da ste osoba koja mu odgovara. Istu tehniku koristimo i u prodajnom razgovoru i povećavamo si šanse za sklapanjem posla.                                                                                    

Ukoliko ste u mogućnosti, odglumite sa nekim intervju za posao i neka vas snimaju pri tome. Nakon toga pogledajte snimak i procijenite da li bi vi sami sebe primili na taj posao. To je idealna prilika da uvidite koje greške radite, te ih pokušajte korigirati i povećati ćete šanse za dobivanjem posla.

 

Prijavite se na newsletter i poslat ćemo vam prvih 30 stranica knjige besplatno!

Upišite svoj mail i redovito primajte naš newsletter sa najpraktičnijim savjetima kako naći dobar posao u prodaji!

Novosti - arhiva

Prilika za one željne novih izazova!

Tehnološka izdavačka kuća VIDI prisutna na tržištu Hrvatske i regije više od 20 godina, sa 10 zaposlenih i sa preko 30 stalnih vanjskih suradnika radi razvoja novih servisa traži: Glavnog direktora prodaje, promocije...